Rychnovské Emauzy ohrožuje vnitřní spor

Rychnov nad Kněžnou - Existenci občanského sdružení Emauzy, které se v Rychnově nad Kněžnou stará o bezdomovce a jiné lidi v problémech, vážně ohrožuje spor ve vlastních řadách. O vládu nad ním se už dlouho hádají dvě skupiny. Vážné obavy o osud sdružení má už i rychnovská radnice, která mu azylový dům pronajímá.

Letitý spor dvou skupin lidí o vládu nad občanským sdružením Emauzy vyvrcholil obsazením objektu lidmi, kteří dosud stáli mimo vedení. Dosavadní ředitelka azylového domu Simona Vavřínová dodala, že začali ihned vyměňovat zámky a do budovy se již nebylo možné dostat.

Nové vedení v čele s Fridolínem Zahradníkem a Radomírem Raisem tvrdí, že Emauzy ovládlo na základě soudního rozhodnutí, což ovšem odvolaná skupina odmítá. Rychnovská radnice má obavy o další osud organizace. Vedoucí odboru sociálních věcí z rychnovského městského úřadu František Vogl sdělil, že nikdo ze současného personálu není schopen podávat žádosti o dotace.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

S odvolaným vedením odešla i řada zaměstnanců, včetně sociálních pracovníků. Někteří klienti centra jeho budoucnost přesto černě nevidí. Kuchař a klient sdružení Antonín Staněk říká, že o klienty je postaráno. Nový místopředseda Radomír Rais se odmítl České televizi vyjádřit.