V Ústí na tragickou nehodu nezapomínají

Ústí nad Labem - Ústí nad Labem si připomnělo jednu z největších tragédií v dějinách tramvajové dopravy. Plně obsazená souprava tam 13. července před 62 lety narazila do elektrického sloupu a rozpůlila se. Tehdy tam zemřelo 30 lidí a dalších 40 mělo těžká poranění. Oběti přišli na místo nehody uctít i zástupci města. Podle radnice je vzpomínka zároveň mementem, aby se město snažilo mít veřejnou hromadnou dopravu ve velmi dobrém stavu a zároveň, aby lidé neporušovali předpisy.

Desítky lidí se vracely z výletu za fotbalem, na maliny a borůvky v krušnohorské Telnici, domů už ale nedojely. Cestou z kopce soupravě zřejmě přestaly fungovat brzdy a dva tramvajové vozy se zastavily až nárazem do elektrického tramvajového sloupu. „Servisu tramvají se dostatečná pozornost nevěnovala,“uvedl Vladimír Kaiser z Archivu města Ústí nad Labem.

Štěstí v neštěstí měli ti, kteří se do soupravy nevešli, ta totiž byla zaplněná k prasknutí. Lidé se mačkali i na stupačkách a přesto se řidič rozhodl jet. „Moje maminka se tehdy nechtěla mačkat mezi tolika lidmi, a proto si počkala na jiný vůz,“ doplnil Vladimír Kaiser. Další už ale nepřijel. O štěstí může mluvit i dnes už 67letý pan Mach, který se tehdy vracel se svými rodiči z Krušných hor. Zranil ho sice střep z okna, brzy se ale uzdravil. „Z obočí mi vytáhli střep,“ vzpomíná Jindřich Mach. Vladimír Kaiser pokračuje: „Vyskytly se tam také lidské hyeny, které zraněné okrádaly.“

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Oběti dnes na místo nehody přišli uctít i zástupci města. „Je to memento, abychom se snažili mít veřejnou hromadnou dopravu mít ve velmi dobrém stavu. Lidé by neměli porušovat předpisy,“ prohlásil primátor Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS). Někteří cestující z osudné linky číslo jedna se už tramvají nikdy nesvezli, jiní zase museli. „Tatínek byl drsný člověk, léčil mne šokem. Hned vzápětí, první víkend po nehodě, jsme jeli tramvají do Telnice,“ dodal Jindřich Mach.

Tramvaje už v Ústí nad Labem nejezdí od začátku 70. let minulého století. Vzpomínky na ně a především na tragickou událost připomíná pomínk v místě nehody.