Loď Hermes opět přijímá bezdomovce

Praha - Loď pro bezdomovce Hermes opět kotví na svém místě u Štefánikova mostu v Praze. Z bezpečí Smíchovského přístavu, kam se musela uchýlit před vzedmutou hladinou Vltavy, ji dnes dopoledne odtáhl remorkér. Na plavidle od dnešního večera opět mohou přenocovat bezdomovci. Provoz na lodi se obnoví po téměř třítýdenní pauze. Vltava v těchto dnech dosáhla prvního stupně pohotovostní aktivity.

Loď Hermes hlavní město zprovoznilo v únoru 2007, stará se o ni magistrátní organizace Centrum sociálních služeb Praha. Za přespání bezdomovci platí 20 korun. Na loď nesmí vstoupit, pokud jsou agresivní nebo pod vlivem alkoholu či omamných látek. Vedle noclehárny na Hermesu funguje také ošetřovna.

Plavidlo již letos jednou muselo hladinu Vltavy kvůli povodním opustit, v březnu odplulo do holešovického přístavu. O lidi bez domova se tak 12 dnů musely starat neziskové organizace.

V Praze žije podle některých odhadů asi 3 500 bezdomovců. V zimním období od prosince do konce března na Hermesu celkem přenocovalo téměř 16 300 lidí bez přístřeší.