Konec předražených taxikářů na Staroměstském náměstí

Praha - Po čtyřech letech sporů končí na pražském Staroměstském náměstí předražení taxikáři, kteří si účtovali až 99 korun za kilometr jízdy. Magistrát hlavního města zrušil tamní stanoviště, která si pronajímala firma Sedop, a na místě teď budou parkovací místa pro invalidy. Jenže podle odborového svazu taxikářů je dnešní krok úředníků protiprávní.

Ředitel Městské policie Praha 1 Miroslav Stejskal říká, že s taxikáři firmy Sedop je mnoho problémů. Například Zdeněk Ponert prý zaparkoval své taxi přímo na chodníku. Auto mu strážníci ihned odtáhli. Spor letitých nepřátel - pražského magistrátu a taxikářů ze Sedopu - nabírá na obrátkách. Cedule stanovišť taxi na lukrativním místě v centru prahy teď šla k zemi rychle.

Náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (ODS) informoval, že po 4 letech dal soud za pravdu městu a stanoviště budou zrušena. Taxikářům ale vadí, že je město o definitivním konci stanovišť na náměstí včas neinformovalo. Jednání úředníků je dokonce v rozporu se zákonem, jak tvrdí taxikářští odboráři. Pavel Jelínek, zástupce odborového svazu Taxi Praha, uvedl, že takové jednání je protiprávní. Ve středu chce svaz podat exekuční návrh na magistrát.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Taxikáři firmy Sedop jsou magistrátu trnem v oku kvůli trojnásobně přemrštěným cenám, které se vyšplhaly až na 99 korun za kilometr. Řidiči už za nedodržení stanovených podmínek dostali od magistrátu více než 120milionové pokuty, skoro žádnou ale dosud nezaplatili. Problematičtí taxikáři ze Staroměstkého náměstí zmizeli, hlídky městské policie ale nikoliv. Kvůli bezpečnosti budou místo dál monitorovat.