Zastupitelé Kraslic chtějí zpřísnit prodej nemovitostí

Kraslice - Přísnější a hlavně přesnější pravidla pro prodej městského majetku požadují zastupitelé Kraslic po vedení radnice. Jejich nespokojenost vyvolal prodej nemocnice, na kterém se přitom sami podíleli. V areálu se měly nacházet obytné domy, hřiště i bazén. Místo toho rozpadající se budovy lákají zloděje a vandaly. Zklamaní jsou kromě obyvatel i představitelé města.

Starosta Kraslic Zdeněk Brantl sdělil, že při případné realizaci záměru by se ve městě zvýšila úroveň bydlení. Soukromá společnost areál nemocnice koupila od města za 4 a půl milionu korun. Realitní kanceláře ho teď nabízí k prodeji za téměř dvojnásobnou částku. Okolnosti prodeje nikdo ze společnosti nechtěl komentovat.

Podle právníků dělá město při prodeji nemovitostí více chyb než soukromníci, protože o nejlepší nabídce většinou rozhodují zastupitelé. Advokátka Eliška Nesvadbová potvrdila, že právě tehdy je velký prostor pro politické tlaky. Bohaté zkušenosti s prodejem nemovitostí mají Karlovy Vary. Náměstek primátora se brání, že mnohdy ani právníci nedokáží jasně stanovit podrobnosti prodeje.

Reportáž a vstup Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Náměstek karlovarského primátora Tomáš Hybner (ČSSD) informoval, že pokud smlouvu zpracovávají dvě různé advokátní společnosti, výsledkem jsou i dvě různé smlouvy. Karlovy Vary už zpřísnily podmínky pro prodej městského majetku. O podobném opatření teď uvažují i zastupitelé Kraslic.

Karlovy Vary jsou s řešením těchto problémů díky nepříjemným kauzám z minulosti v předstihu. Nejznámějším případem je prodej Národního domu. Smlouvy karlovarského magistrátu nově zkoumají čtyři nezávislé odborné skupiny, město si navíc ve smlouvě vždy nechává pojistku zaručující v případě nesplacení bezproblémový návrat nemovitosti městu.

Obyvatelé Kraslic nyní musí dojíždět do nemocnice v Sokolově. Bývalý primář nemocnice však uznává, že tak velká budova nemocnice by nepřijímala dostatek pacientů. Největším problémem podle něj bylo to, že nemocnice byla v době privatizace již hodně zadlužená.