Uhelné safari na Mostecku turisty nadchlo

Horní Jiřetín (Mostecko) - Severní Čechy lákají turisty na uhlí. Těžební společnosti zájemce zvou na prohlídku přímo do míst, odkud se surovina těží. Mají na výběr z pěti důlních tras, které jim ukážou zkušení průvodci. Je to naučný výlet, říkají zástupci těžebních společností. Doly podle nich navštěvují laici i odborníci, dokonce i ze Slovenska. Výlety do takzvané měsíční krajiny však mají také svoje odpůrce. Obyvatelé sousedních obcí se cítí ohroženi, těžební společnosti se totiž snaží o odkup jejich domů.

Uhelné safari - tak se jmenuje nové turistické lákadlo. Místo zvířat tu ale lidé uvidí velké stroje na těžbu uhlí a kilometry pásových dopravníků a místo divoké přírody pouze těžební jámy. I přes to sem jednou týdně míří celé skupiny takzvaných uhelných turistů. „Uhelné safari vyvolalo velký zájem,“ potvrdila mluvčí společnosti Czech coal Růžena Martínková.

Je to naučný výlet, říkají zástupci těžebních společností. Doly podle nich navštěvují laici i odborníci, dokonce i ze Slovenska; mnohdy celé rodiny s dětmi. Turisté jsou z návštěvy dolů na Mostecku přímo nadšení. Obyvatelé sousedních obcí však říkají něco jiného. Jejich obydlí stojí totiž v blízkosti těžby a už léta se těžební společnosti snaží o odkup jejich domů. „Každopádně za tím je něco, co může souviset s reklamou,“ prohlásil zastupitel Horního Jiřetína Vladimír Buřt, známý bojovník proti těžbě uhlí. Mluvčí Martínková nesouhlasí: „Určitě to reklama není, je to pouze větší otevřenost obou našich těžebních společností,“ prohlásila.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Exkurze do dolů budou pokračovat do podzimu. Pokud bude zájem, chtějí je těžařské firmy obnovit znovu v příštím roce.

Černouhelný důl ČSM-jih
Zdroj: ČT24/Wikipedia