V Ostravě otvírají areál Vodní svět

Ostrava - Městské lázně v Ostravě se po roční pauze znovu probudily k životu. Skončila totiž jejich rozsáhlá rekonstrukce, která si vyžádala téměř čtvrt miliardy korun. Lázně nabídnou služby všem generacím a budou mít i velkou raritu - jeskyni s dravou řekou, která vznikla v bývalém protiatomovém krytu.

Městské lázně známé jako Čapkárna se proměnily ve vodní svět. Po rekonstrukci volaly již dlouhá léta. Za jejich padesátiletou existenci se do objektu prakticky neinvestovalo. „Je to vynikající, perfektní. Ostrava už dlouho něco takového potřebovala,“ pochvaluje si zdařilou rekonstrukci lázní jedna z obyvatelek Ostravy. „Vidím to poprvé, je to skutečně krása. Byl jsem tu před dvěma roky a to jsem si říkal, že je to ostuda města, protože tady opadávala omítka, všude byla plíseň, bylo to odporné již na pohled,“ vzpomíná ostravský primátor Petr Kajnar.  

Dnes je všechno jinak. A návštěvníci se nestačí divit. Najdou tu vše, nač si vzpomenou. Aromaterapii, solnou páru, finskou saunu, sluneční relaxační louku, masáže i fitnes centrum. „Já jsem se sem přistěhovala až z Čech. Uprostřed Ostravy jsem ale takové krásné koupaliště nečekala. Je to opravdu pěkné,“ neskrývá překvapení jedna z návštěvnic.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Změnil se i protiatomový kryt, a to v jeskyni. Kdo dnes přišel, měl poslední možnost vstoupit do ní suchou nohou. Už zítra ji zaplní voda až do výše 120 centimetrů a čerpadla z ní udělají dravou řeku. „Kvůli tomu, jak je ten kryt dimenzovaný, kvůli těm tlustým stěnám bylo hodně náročné to stavebně zvládnout. Ale myslím si, že to bude zajímavá věc a pro návštěvníky hodně atraktivní,“ říká ředitel společnosti Sareza Jaroslav Kovář.

Přibyly i dva nové tobogány. Jeden měří devadesát šest metrů a bude sloužit celoročně. Ten druhý má podobu letní adrenalinové turboskluzavky. Pohled shora hovoří sám za sebe. „Pokud budou lidé disciplinovaní, nemělo by se nic stát,“ věří vedoucí Vodního světa Sareza Roman Oborák.  

Venkovní areál mohou lidé navštěvovat už od poloviny června. Vnitřní prostory budou moci v plné míře užívat od tohoto pátku.