Žalhostice trápí likvidace černé skládky

Žalhostice - Vyčištění černé skládky v areálu bývalé továrny na zpracování ryb v Žalhosticích na Litoměřicku by stálo 7 milionů korun. Pokud to stavební úřad v Litoměřicích nařídí, nebude na to obci stačit ani celý roční rozpočet. To, že pak částku může vymáhat po původním majiteli, obci momentálně nepomůže. Někteří proto spoléhají na shovívavost úřadu, další žádají změnu legislativy.

Areál Rybenoru dnes vypadá jako po válce. Potom, co jeho vlastníci skončili v konkursu, byla továrna prodána v dražbě. Starostka Žalhostic Alena Vacková odhadla hodnotu fabriky až na 80 milionů korun, prodala se však za jeden a půl milionu. Nový majitel už neměl o obnovení výroby zájem.

Alena Vacková popsala, že bagry továrnu zbouraly, vytěžily železo a poté zmizely. Z továrny se tak stala velká černá skládka, kde už se prý hromadí i nebezpečný odpad. Zasáhnout může litoměřický stavení úřad. Ten je oprávněn nařídit, aby likvidaci továrny zaplatilo pověřené město. Litoměřice by pak peníze vymáhaly na majiteli továrny.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Mluvčí Městského úřadu Litoměřice Eva Břeňová si myslí, že kvůli napjatému rozpočtu města by úhradu za likvidaci fabriky litoměřičtí zastupitelé neschválili. Že v rozpočtu chybí peníze, potvrdil i místostarosta Litoměřic Jaroslav Tvrdík.

Stavební úřad je však nezávislý. Demolici továrny proto může nařídit bez ohledu na rozpočtové problémy města. Jenže referenti stavebního úřadu už tak nezávislí nejsou. Podle slov právníka Pavla Marečka tkví rozhodnutí úředníků v tom, aby bylo pro město co nejméně bolestné.

Litoměřičtí radní souhlasí s tím, že by se současné postavení stavebních úřadů mělo změnit. Pavel Mareček vidí možnost v tom, že by byla legislativa upravena tak, aby náklady hradil stát. Žádná novela, která by přispěla k větší nezávislosti stavebních úřadů, zatím na obzoru není.