Příbram se zbaví nebezpečného odpadu

Příbram - Kovohutě Příbram začínají se sanací nebezpečné skládky se sodnou struskou. Řadu let tam kvůli špatnému utěsnění skládky unikají těžké kovy do podzemních vod a také do sousední říčky Litavky. Ministerstvo financí za likvidaci této staré ekologické zátěže zaplatí 120 milionů. Sodná struska vzniká jako odpad z recyklace olověných autobaterií, díky moderním technologiím se ale v současné době už neskladuje, část se po rozdrcení využívá jako stavební materiál. Kovohutě Příbram strusku také prodávají zájemcům do zahraničí.

O tom, že nebezpečné látky - chlór, zinek, kadmium nebo arsen, unikají ze skládky a kontaminují řeku, se ví už 12 let. S odstraňováním nevyužitého odpadu však začínají příbramské Kovohutě až nyní. „Bylo to způsobeno zejména složitostí toho procesu. Bylo určeno několik variant, jak s tím naložit, k té poslední jsme dospěli asi před 2 lety,“ uvedl generální ředitel společnosti Kovohutě Příbram Jiří Dostál.

První chyba nastala už v roce 1991, kdy skládka vznikala. Podle tehdejších norem bylo její umístění sice v pořádku, podle dnešních pravidel by se však sodná struska tak blízko řeky ukládat nemohla. „Těžké kovy obsažené v sodné strusce mohou způsobit úhyn ryb a také se mohou dostat do podzemních vod. Těžké kovy jsou všeobecně rakovinotvorné,“ potvrdila mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová. Ředitel divize recyklace Kovohutí Příbram Zdeněk Kunický doplnil: „Větší problém, že by tam uhynuly nějaké ryby, se zatím neobjevil. Hrozí však nebezpečí, že do budoucna by se stav mohl zhoršit.“

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Sodná struska vzniká jako odpad z recyklace olověných autobaterií, díky moderním technologiím se ale v současné době už neskladuje, část se po rozdrcení využívá jako stavební materiál. Kovohutě Příbram strusku také prodávají zájemcům do zahraničí.

Sanace 20 tisíc tun sodné strusky potrvá rok, chemicky upravený odpad se odveze na stabilizační linku do Malhostic a poté bude definitivně uskladněn na některé ze skládek v severních Čechách.

Skládka v Požďátkách na Třebíčsku
Zdroj: ČT24