Nadšenci zachraňují barokní kostel v Sedleci

Karlovy Vary - Sbírky, benefiční koncerty a peněžní dary od lidí pomáhají zachránit barokní kostel svaté Anny v Sedleci u Karlových Varů. A hlavně víra a nadšení. O památku se od roku 2004 stará Občanské sdružení, které začali podporovat i němečtí rodáci z Karlovarska. Společným úsilím se již podařilo zrekonstruovat střechu kostela. Nyní se shánějí peníze na další etapy rekonstrukce.

V sedleckém kostele ročně uspořádají až 15 benefičních koncertů. Tentokrát přijel na pomoc i pěvecký sbor studentů z jihozápadní Anglie. Výtěžek je důležitým zdrojem příjmů na opravu památky. „Na takto velké koncerty přijde více než tři sta diváků a potom se dá vybrat i částka přes dvacet tisíc korun,“ říká předseda Občanského sdružení na záchranu kostela sv. Anny Alois Kůrka.   

Ještě před pěti lety barokní památce hrozilo zřícení. „Církev skutečně sama nemá finance na opravu svého majetku a v západních Čechách je těch zničených a chátrajících kostelů více než kdekoliv jinde,“ připomíná mluvčí plzeňského biskupství Alena Ouředníková.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Parta nadšenců proto založila občanské sdružení a kostel v Sedleci postupně opravuje. „Peníze získáváme všude, kde to jde. Je to čím dál složitější, obzvlášť teď, když je krize,“ přiznává Alois Kůrka. „Hlavním problémem tohoto kostela byla střecha. Ta je nyní v podstatě už zachráněna, takže kostel je samozřejmě opravitelný,“ uvádí historik Krajského muzea Karlovy Vary Stanislav Burachovič.  

Na rekonstrukci každoročně přispívá karlovarská radnice, kraj, podnikatelé a drobní sponzoři. Ani to ale nestačí. Sdružení teď díky zájmu bývalých rodáků má šanci získat peníze z Česko-německého fondu budoucnosti. „Máme naději na 30 až 40 procent celkových nákladů na tuto akci,“ dodává Alois Kůrka.

Na záchranu celého kostela je podle odhadů potřeba třicet milionů korun. Občanské sdružení zatím proinvestovalo necelou pětinu této částky.