Zřícené hradby zaskočily Loket

Loket - Nepříjemný problém musí uprostřed turistické sezony řešit v Lokti na Sokolovsku. Na parkovišti pod středověkým hradem se zřítila část opěrné zdi a město musí urychleně svah zabezpečit. Starosta odhaduje, že nová opěrná zeď a práce na odstranění zeminy přijdou město na dva milióny korun, částka citelně zasáhne do městského rozpočtu. Správa hradu a radnice doufají, že se hradby podaří opravit do poloviny srpna. V té době se pod hradem budou konat tradiční slavnosti.

Přívalové deště a staré opěrné zdi mohou podle odborníků za zřícení svahu pod hradem Loket. Kvůli havarijnímu stavu byla už několik týdnů uzavřena i jedna z přístupových cest k památce. „Potřebujeme opěrnou zeď vybudovat urychleně, aby další provoz hradu mohl být bezproblémový,“ uvedl ředitel hradu Václav Lojín.

Na místo musela přijet těžká technika. „Byly to velké, až pětitunové, kameny. Musíme to vyčistit, tam dole mají lidé strach,“ prohlásil technik odklízecí firmy Zdeněk Dvořák. Obyvatelé domu pod svahem situaci nechtěli komentovat, zlobí se na radnici, že hradby včas nezajistila. „Škody pochopitelně uhradíme a opravíme i škody na jejich majetku,“ ujistil starosta Lokte Jaroslav Hlavsa (ODS). Práce na odstranění zeminy a cenu nové opěrné zdi starosta odhaduje na 2 miliony korun, částka citelně zasáhne do rozpočtu města. „Radši bych opravoval chodníky a komunikace, ale tohle je havárie,“ dodal starosta.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Práce by mohly zdržet případné archeologické nálezy, odborníci tu ale už žádné velké objevy neočekávají. „Vypadá to, že je to spíš materiál, který by byl druhotně umístěný v navážkách a stejně by to byly v podstatě plachy,“ potvrdil archeolog Jiří Klsák z Krajského muzea Karlovy Vary.

Správa hradu i vedení města doufají, že se hradby podaří opravit do poloviny srpna. V té době se totiž pod hradem konají tradiční slavnosti a jarmarky.

Most přes řeku Ohři - hlavní příjezdová cesta do centra Lokte - je až do června kvůli opravě uzavřen.
Zdroj: ČT24