Pražský magistrát přemýšlí, jak zatočit s předraženými taxíky

Praha - Pražský magistrát stále nepřišel na to, jak se vypořádat s takzvanými devadesátikorunovými taxikáři, tedy těmi řidiči, kteří si za kilometr jízdy účtují devadesát korun. V týdnu sice zablokoval jejich stanoviště na lukrativním Staroměstském náměstí, z centra města je ale dostat neumí. Ve čtvrtek se taxikáři dokonce poprali s městskou policií.

Spory pražského magistrátu s taxikáři se táhnou už skoro pět let. Město je už připravilo o licence, nechali si ale udělat nové v jiných městech a vzdávat se rozhodně nehodlají. Každý podnikatel má podle nich právo nastavit si ceny podle svého.

Za pravdu dal taxikářům i soud. V roce 2007 jejich právo na svobodnou cenotvorbu potvrdil, a to i přesto, že vyhláška metropole nařizuje maximální cenu za kilometr jízdy dvacet osm korun. Magistrát situaci začal řešit pokutami za porušování nařízení, ačkoli na nich do loňska uložil téměř 60 milionů korun, vybrat se mu podařilo jenom čtvrtinu. Finty taxikářů jsou podle policie jednoduché. Přepravci peníze nezaplatí a majetek kvůli případným exekucím převádí na svoje známé.

Devadesátikorunoví taxikáři v Praze (zdroj: ČT24)

Není AAA jako AAA

Dalším úskalím jsou také firmy, ve kterých devadesátikorunoví přepravci působí. Terčem žaloby se teď stala společnost AAA taxi s.r.o., kterou zažalovala konkurence AAA radiotaxi s.r.o. kvůli ochranné známce. „Řešíme denně až patnáct stížností na předražení,“ zlobí se šéf žalující firmy Jiří Kvasnička. Lidé podle něj na ulici nezkoumají, komu patří žlutý taxík, do něhož nasedli.

Pokusy magistrátu dostat devadesátikorunové taxikáře z centra Prahy se vyostřily tento čtvrtek, kdy se přepravci pokusili vrátit na svoje magistrátem zabraná stanoviště. Celá akce skončila potyčkou s městskou policií. „Ten z našeho pohledu zbytečný incident ze strany řidičů taxi a jejich kamarádů skončil zraněním pěti strážníků,“ podotýká náměstek ředitele městské policie Ludvík Klema.

Taxikáři už podle svých slov začali podávat žaloby. Policie nezůstává pozadu, do pondělí chce vyhodnotit na místě pořízené záběry a chystá podobné kroky.