Na bohumínský most se vrátí auta

Bohumín - Příhraniční turistický ruch chce oživit Bohumín. Na 110 let starý most přes řeku Odru se proto vrátí auta. Město se na tom dohodlo se sousedními polskými obcemi. Zahájilo už i stavební práce, které průjezd aut umožní. Most spojuje Bohumín s polskými Chalupkami. Slouží pouze chodcům a cyklistům. Ještě před 12 lety po něm ale jezdily i kamiony. To skončilo po velkých povodních, které ho poškodily.

Kamiony teď jezdí jinou trasou po nedalekém novém mostě. Osobní auta se na původní most ale už brzy vrátí. Města po obou stranách hranice si slibují, že díky obnovenému provozu osobních aut na starém mostě se do této oblasti vrátí lidé i prosperita. Starosta gminy Krzyžanovice Leonard Fulneczek informoval, že kdysi byly Chalupki součástí Bohumína, hranice tu žádná nebyla. Až poté, co Prusové obsadili Slezsko, vznikla hranice a rozdělila Bohumín na dvě části.

Poláci už silnici vedoucí k mostu zrekonstruovali. Teď se do stavebních úprav pustil i Bohumín. Město počítá s náklady ve výši šesti milionů korun. Doufá ale, že 80 % z této částky zaplatí Evropská unie, jak podotkl místostarosta Bohumína Josef Plášil (ČSSD). Auta začnou po mostě jezdit od listopadu.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)