Před kapsáři v Ústí varuje pomalovaný trolejbus

Ústí nad Labem - Varovat před kapsáři dnes začal obyvatele Ústí nad Labem speciální trolejbus. Je pomalovaný varováním před kapsáři, aby si lidé, kteří jej zahlédnou, zkontrolovali svoji peněženku a doklady. Podle policistů počet kapesních krádeží na Ústecku každý rok stoupá.

Polepení trolejbusu stálo 150 000 korun, zhruba polovinu peněz radnice získala z dotace od ministerstva vnitra. Vedení městského obvodu Neštěmice přemýšlelo, jak použít každoroční peníze na prevenci kriminality, které už nechtěli dávat do kamerových systémů. Po poradě s policisty se zaměřili na kapesní zloděje, do budoucna pak chtějí připravit i preventivní akce pro seniory.

Podle mluvčí ústecké policie Veroniky Hyšplerové policisté na Ústecku loni zaznamenali 335 kapesních krádeží, v letošním prvním pololetí jich mají hlášeno 101. Neznamená to však prý, že se jejich počet snižuje, protože kapesní zloději nejvíce škod napáchají v létě a před Vánocemi. Projekt proti kapesním zlodějům má v budoucnu pokračovat. Policie a radnice uvažují například o umístění informačních letáků uvnitř vozů ústecké MHD nebo varovných hlášení uvnitř vozů.