České věznice praskají ve švech, recept mají v Kynšperku

Kynšperk - České věznice nedisponují dostatečnou kapacitou lůžek pro odsouzené. V Česku je téměř 22 000 vězněných lidí, přitom kapacita věznic je překročena zhruba o 30 procent. Dalších více než 7000 odsouzených buď na vězení čeká, nebo se vyhýbá nástupu k výkonu trestu. Věznice se snaží rozšiřovat vlastní kapacity prostřednictvím zapojení vězňů do stavebních prací. Třeba v Kynšperku dnes otevřeli novou budovu s 200 novými místy.

„Vězeňská služba dnes trpí deficitem zhruba 3000 míst, což odpovídá asi šesti novým věznicím, prostředky na to zřejmě nebudou,“ uvedl dnes pro ČT vrchní ředitel Vězeňské služby ČR Milan Hospodka.

Ministerstvo spravedlnosti a generalita vězeňské služby upozorňují, že v přeplněných celách se mnohem složitěji prosazuje humanizace a výchovný charakter trestu. Rostou také bezpečnostní rizika.

Vězni si sami staví věznici 

Jedním z opatření je zvyšování kapacity věznic o nové ubikace. Dnes rozšířila vězeňská služba kapacitu v Kynšperku ze 650 na víc než 800 míst. Nový vězeňský blok přijde na 31 milionů korun, přitom náklady na jeho pořízení prý podstatně snížilo to, že část prací udělali vězni.

„Od loňského roku zde bylo odpracováno třicet tisíc hodin odsouzenými osobami… Díky tomu v Kynšperku klesly náklady zhruba o 5,5 milionu korun. Pracovalo tady v průměru 30 vězňů,“ uvedl ředitel věznice Vlastimil Kříž.