Unikátní expozice ryb v Třeboni je v ohrožení

Třeboň - Nejistou budoucnost má unikátní expozice sladkovodních ryb v Krčínově domě v Třeboni. Vedení radnice chce pronajímateli navýšit roční nájemné z nynějších 60 na 380 tisíc korun. Město tvrdí, že provozovatel akvárií porušil nájemní smlouvu. Ten to ale odmítá a chce se obrátit na soud. Smlouva, kterou radnice podepsala v roce 2006, zahrnuje roční nájemné ve výši 60 tisíc korun a podmínku 8milionové investice do objektu v průběhu dvaceti let.

Nové vedení radnice ale přidalo k původní smlouvě dodatek, který mění roční nájemné na 380 tisíc korun. Mění se i doba proinvestování 8 milionů, a to na tři roky. Peníze mají sloužit pouze na obnovu objektu, nikoliv na obnovu akvárií. To se ale neslučuje s požadavkem provozovatele expozice Jiřího Rachfalíka. Peníze měly být investovány na vybudování expozice věnované Jakubu Krčínovi.

Místostarosta Třeboně Zdeněk Mráz (ČSSD) říká, že peníze pokryly rekonstrukci objektu. S tím však Jiří Rachfalík nesouhlasí. Vedení města trvá na tom, že společnost původní nájemní smlouvu porušila. Místostarosta dodal, že od nájemce zatím nemá ani vyúčtování za rok 2008. O tom, že je expozice vyhledávanou turistickou atrakcí, svědčí i popsaná zeď. Jsou na ní podpisy lidí, kteří Krčínův dům v centru města navštívili. Teď mají obavu, že výstavu už příští rok nenajdou.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Vedení města chce s provozovatelem nadále jednat. Ten ale trvá na tom, že smlouvu neporušil. Pokud město z nájmu nesleví, obrátí se prý na soud.