Excalibur shání peníze na Buben

Plzeňsko - Hrad Buben na Plzeňsku bude mít nového opatrovníka - občanské sdružení Excalibur, bezúplatný převod už schválila krajská rada. Zřícenina hradu ze 14. století je častým turistickým cílem, v posledních letech je ale její stav kritický a pro návštěvníky nebezpečný. Na opravy a další využití hradní zříceniny už má Excalibur zpracovaný projekt. Především je třeba sehnat peníze na materiál, zříceninu totiž chtějí opravovat vlastními silami a od vedení kraje už získali příslib, že jim pomůže oslovit Evropskou unii.

Parta nadšenců ze sdružení Excalibur se o záchranu zříceniny snaží už 6 let. Za pár let už by mohla stát hradní brána, zatím však jejich pomoc spočívala pouze v sečení trávy. I na to museli mít povolení kraje a památkářů, nyní by mělo být všechno jednodušší. „Zřícenina hradu Buben byla bezplatně převedena Radou Plzeňského kraje,“ prohlásil vedoucí oddělení mediální komunikace KÚ Plzeňského kraje René Zeithaml.

Excalibur má 13 členů a desítky sympatizantů, zříceninu chtějí opravovat vlastními silami. Jde pouze o to, sehnat peníze na materiál. „Sázíme na pomoc kraje, který přislíbil, že nám pomůže oslovit Evropskou unii,“ uvedl Vrchní zemský rada a jednatel Občanského sdružení Excalibur Petr Beránek. Občanské sdružení Excalibur už má na opravy a další využití hradní zříceniny zpracovaný projekt. „Mnohá místa jsou přímo v havarijním stavu. Došlo ke zřícení rohu parkánové bašty, která zasypala část turistické cesty,“ dodal Beránek.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Už příští rok by se zde mohl konat první historický jarmark nebo koncert, v plánu je i letní kino. Z Bubnu by se tak měla postupně stát dominanta severního Plzeňska.