ZOO v Plzni přišla o kosmany a lvíčky

Plzeň - Z plzeňské ZOO se ztratily vzácné opice. V noci na dnešek je přímo z výběhu někdo ukradl. Způsobená škoda je podle chovatelů nevyčíslitelná. Šlo o velmi vzácné druhy drápkatých opiček. Zvířata jsou očipovaná, vedení zoologické zahrady žádá veřejnost o pomoc. Lvíčky zlatohlavé chová v Česku kromě Plzně pouze zoologická zahrada v Praze a Dvoře Králové, ale pouze v Plzni měli od vzácného druhu samičky. Už rok řešili chovatelé s evropským koordinátorem povolení k výměně zvířat a vytvoření párů.

Na krádež přišli chovatelé v půl sedmé ráno, když šli zvířata krmit. Zloděj odnesl 4 drápkaté opičky - pár kosmana zakrslého a dvě samice lvíčka zlatohlavého. „Zezadu prostříhal malé okénko, uzavřel opičky ve vnitřní ubikaci, vylomil petlici a pak už nebyl žádný problém je odchytit,“ prohlásil Jaroslav Vogeltanz ze ZOO Plzeň. Ošetřovatelka Lenka Václavová uvedla: „U lvíčků zlatohlavých je to ohromná ztráta, jde o velice vzácná zvířata. Kosmani zakrslí takovou vzácností nejsou, ale jsou to málo chované opice.“

Lvíčky zlatohlavé chová v Česku kromě Plzně pouze zoologická zahrada v Praze a ve Dvoře Králové. Plzeňská ZOO však byla v Česku jediná, která měla od vzácného druhu samičky. Už rok proto řešili chovatelé s evropským koordinátorem povolení k výměně zvířat a vytvoření párů. „V příštím týdnu jsme měli vytvořit dva chovné páry. Do Plzně by přišel samec ze Dvora Králové a naše samička by odešla zase tam,“ potvrdila Lenka Václavová. Krádež ale možnost dalšího chovu a reprodukce vzácných zvířat v Česku znemožnila. „V Evropě je těchto zvířat opravdu málo, přírodu každá takováhle ztráta ohromně zasáhne,“ doplnil zoolog Jan Konáš.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Podle chovatelů šlo o předem připravenou akci - nejspíš krádež na objednávku.