Přemnožení komáři trápí lidi i zvířata, postřiky brzdí byrokracie

Třeboň - Vlhké počasí a záplavy způsobily na řadě míst v České republice přemnožení komárů. Lokality jsou navíc často v první nebo druhé zóně chráněné krajinné oblasti (CHKO), kde je potřeba povolení. Postřik v místech s největší koncentrací hmyzu ale zpomaluje pomalá byrokracie. Například jihočeská Třeboň žádá o výjimku už víc než měsíc. Bez ní zatím nemůže dělat téměř nic.

Postřik speciální látkou proti komárům naposledy město Třeboň provádělo po povodních v roce 2006. Stejný postup chtělo zopakovat i letos, deště a záplavy ale přišly příliš pozdě na vyřízení povolení a zároveň včas pro bodavý hmyz. „Bohužel, ten stav je takový, že více jak měsíc čekáme na nějakou odezvu,“ uvedl k žádosti o povolení starosta Třeboně Jan Váňa (ODS).

Výjimku na druhou zónu CHKO dává vláda

Největší koncentrace komárů je v močálech, na podmáčených loukách a v lesích, které jsou zpravidla v první nebo druhé zóně chráněné krajinné oblasti, kde se bez výjimky stříkat nesmí. Přestože ochranáři s tím problém nemají, povolení vázne. „Visí to na tom, že je to úřední postup. Výjimku na druhou zónu dává vláda,“ dodal Josef Hlásek z CHKO Třeboňsko.

Správa chráněné krajinné oblasti proto navrhla výjimku rozšířit na tři roky. Její schválení je podle představitelů samosprávy víceméně formalitou. Pokud vláda návrh schválí, měla by být situace na Třeboňsku v příštích dvou letech výrazně klidnější. Podle mluvčího ministerstva životního prostředí Jakuba Kašpara už resort na povolení pracuje: „Naší snahou bude, aby se tím vláda zabývala už na příští schůzi.“

Postřik proti komárům
Zdroj: ČT24