Pražské Ďáblice zaplavila hejna motýlů

Praha - Statisíce baboček, které zaplavily pražské Ďáblice, obtěžují některé obyvatele. Z jejich přemnožení obviňují provozovatele skládky odpadu. Mračna baboček poletujících kolem domů i na polích jsou však úchvatná. Naopak dramatický pohled skýtají tisíce uhynulých kusů, které skončily na asfaltu pod koly aut.

Kdyby žil Alfred Hitchcock, režisér slavných hororů jako Psycho či Ptáci, mohl by právě teď v Ďáblicích natočit film o motýlech. Babočka bodláková patří mezi tažné druhy motýlů, které k nám v červnu přilétají ze Středozemí. Entomolog František Krampl dodal, že migrace závisí na počtu vylíhnuté generace i na počasí. V Ďáblicích se vylíhla už druhá generace motýlů.

Provozovatel skládky, firma ASA, odmítá spekulace ďáblických obyvatel, že by populaci motýlů likvidoval chemickým postřikem. Není důvod. Babočka bodláková nepáchá na zemědělských plodinách žádné škody, což potvrdil František Krampl.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Babočka bodláková u nás není schopná přezimovat a na podzim odlétá zpátky do jižní Evropy. Zda přiletí v takovém množství i příští rok, odborníci neumí odhadnout. Před lety totiž z neznámých důvodů téměř vymizela třeba babočka kopřivová a pak se znovu objevila.