Rozhledna na Kleti opět slouží veřejnosti

Českokrumlovsko - Nejstarší rozhledna ve střední Evropě je znovu přístupná. Nachází se na Kleti, nejvyšším vrcholu Blanského lesa v jižních Čechách. Její rekonstrukce trvala deset měsíců a stála asi deset milionů. Zmínka o kamenné stavbě, která nemá jinou funkci, než poskytnout návštěvníkům nerušený výhled nad vrcholky stromů, se objevila ve všech rakouských i německých průvodcích z první poloviny 19. století. Dodnes vypadá podle majitele téměř stejně.

Majitel areálu Ladislav Faktor říká, že jde o nejstarší kamennou rozhlednu ve střední Evropě s úžasným kruhovým výhledem na celé jižní Čechy. Opravy byly podle místních politiků i památkářů naprosto nezbytné. Rekonstrukce trvala přes deset měsíců. Zkomplikovala ji hlavně dlouhá zima.

Prodej areálu zapsaného mezi kulturní památky soukromému majiteli vyvolal v roce 2004 ostrý spor. Odpůrci se obávali právě o osud unikátní věže. Starosta Českého Krumlova Luboš Jedlička (ODS) přiznává, že málokdo věřil v úspěch projektu. Nyní jsou všechny pochyby zapomenuty.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Ladislav Faktor však poukázal na tíživou finanční situaci. Naštěstí se však na rekonstrukce podílela svými fondy i Evropská unie. Areál na Kleti patří mezi nejnavštěvovanější místa jižních Čech. Za dobrých podmínek je odtud možné pozorovat třeba rakouské Alpy. Svědčí o tom i známý snímek fotografa Josefa Seidla z počátku 20. století.

Majitel areálu očekává, že nově zrekonstruovanou rozhlednu navštíví v letošním roce 10 tisíc lidí.