Bečov, Loket a Valeč se chlubí modely svých objektů

Karlovarsko - Bečov, Loket a Valeč na Karlovarsku mají nové exponáty, jimiž jsou věrné modely jejich objektů. Z papíru je vyrobili odsouzení z věznice v Horním Slavkově. Žádný z nich si přitom nemohl památky prohlížet detailně na vlastní oči. Zhotovení několika modelů upoutalo pozornost. Maketu části historického centra chce třeba radnice z Kutné Hory. To už ovšem nebude zadarmo - půjde o běžnou komerční objednávku pro věznici.

Model hradu a zámku Bečov stavěli čtyři vězni tři měsíce. Je to přes tisíc hodin práce. Model je propracovaný do nejmenších detailů. Bečovským se nejdříve nezdálo například umístění a počet oken hlavní budovy. Spočítali je a sedělo to. Přesný je i součet všech schodů nebo laviček. Pavla Frolová ze správy hradu a zámku Bečov informovala, že nakonec se z modelu Bečova stal hit.

Vedení věznice má teď, v období recese, problém, aby udrželo zaměstnanost vězňů nad padesát procent. Aktivitu modelářů přivítalo. Dobře zapadá i do výchovného programu, jak podotkl ředitel věznice v Horním Slavkově Milan Dočekal. Vězni dostali za svou práci odměnu - návštěvu Bečova.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)