Energetici stále bojují s následky čtvrteční vichřice

Hradec Králové/Liberec - Energetici v Královéhradeckém, Libereckém a Pardubickém kraji stále bojují s následky silné bouře, která se ve čtvrtek večer přehnala přes východní a severní Čechy. Kalamitní stav platí v osmi okresech v Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji a bez elektřiny zůstává nadále 20 tisíc domácností. Bouře také poničila vedení zhruba na 20 tratích. Lesníci hlásí mnohamilionové škody a zemědělci tvrdí, že vichřice sklidila za ně. V následujících dnech se tak dají očekávat zpoždění kvůli opravám. Odstraňování škod komplikují další průtrže mračen. Škody jsou ale podstatně menší než například po orkánu Kyrill nebo Emma.

V Královéhradeckém kraji dosud platí kalamitní stav a energetici evidují osmnáct poruch na vysokém napětí. Potvrdila to mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. Na Liberecku jsou dvě poruchy na vedení vysokého napětí a stovky poruch na vedení nízkého napětí.

„Havarijní čety postupně odstraňují poruchy, ale v mnohých oblastech je to složité kvůli popadaným stromům a rozmoklému terénu,“ podotkla Beránková. Podle ní lidé hlásili přerušené dodávky energie také během pátku, většinou šlo o chataře a chalupáře, kteří přijeli na víkend. „Nejpostiženější oblastí je Trutnovsko a Semilsko,“ dodala Beránková.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

V Dolní Krupé na Mladoleslavsku dopoledne odstraňovali víc než dvousetletou lípu, kterou bouře ve čtvrtek vyvrátila. Strom poničil střechu a průčelí kostela. Odstranění lípy museli schválit památkáři. Škody zatím nejsou vyčísleny.

Vítr napáchl škody i v Krkonoších 

Vichřice poničila taky dvě stě tisíc metrů krychlových dřeva. Množství představuje zhruba dvě a půl procenta roční těžby. Krkonošský národní park hlásí tří až pěti milionovou ztrátu, vítr tu zpustošil na 8 tisíc metrů krychlových dřeva. Škody jsou tedy podstatně menší než například po orkánu Kyrill nebo Emma. Nejvíce popadaných stromů hlásí lesníci v okolí Jilemnice, Vrchlabí a hlavně Dvora Králové. Tam je zničeno 50 tisíc metrů krychlových dřeva, tedy celá čtvrtina všech škod dohromady. Lesníci budou polomy likvidovat na některých místech průběžně až do konce roku.

Po vichřici zůstala v lesích spousta narušených stromů, které teď hrozí zřícením. Lesníci radí, aby lidé pozorovali koruny a nakloněné, nebo prasklé stromy obcházeli.

Firma ČEZ vyhlásila na Liberecku kalamitu

Po větrné smršti, jež se přehnala přes Liberecký kraj ve čtvrtek navečer, se ocitlo bez elektřiny 50.000 domácností a dalších odběrných míst. Firma ČEZ vyhlásila kalamitu na Liberecku, Jablonecku, Tanvaldsku i Semilsku. „Nejdříve jsme likvidovali poruchy na vedení vysokého napětí, teprve pak mohly přijít na řadu poruchy na vedení nízkého napětí,“ konstatovala severočeská mluvčí ČEZ Soňa Holingerová Hendrychová.

Profesionální hasiči dnes likvidovali v Libereckém kraji ze silnic zbylé popadané stromy. Odstraňovali je jeřábem také z domů nebo rekreačních chalup.

  • Les po bouřce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1003/100257.jpg
  • Bouřka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/966/96596.jpg