Letní kina přestávají být oblíbená

Karlovy Vary - Stále méně diváků má zájem o představení v letních kinech. Na jejich definitivním konci se podepisuje i nedostatek peněz. Podobně dopadlo i letní kino v Karlových Varech, které už deset let chátrá. Šance na jeho obnovu byla v roce 2004, návrh ale neschválili zastupitelé. Nyní by byla jeho obnova příliš drahá. Největší letní kino v Karlovarském kraji už deset let chátrá.

Důvody, proč zastupitelé návrh na obnovu kina neschválili, popsal mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary Jan Kopál. Dle jeho slov není svah pod letním kinem stabilní a jeho upevnění by si vyžádalo výrazné investice.

Ve druhé polovině devadesátých let kino využíval i Mezinárodní filmový festival. „Letní kino je nádherný prostor, ale má jednu nevýhodu, že jste limitováni v tom, že můžete promítat někdy až v půl desáté večer, takže tam uděláte jednu projekci,“ podotkl prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Obnova kina by stála miliony korun

Současné vedení města tak hledá pro celý areál jiné využití. Dle primátora města Wernera Hauptmanna by oživovat letní kino v takovém rozsahu, v jakém bylo, nemělo význam. Karlovy Vary se letního kina pravděpodobně už nikdy nedočkají. Podle radních by jeho obnova stála miliony korun a na svůj provoz by si už jen těžko vydělalo.

Jediné místo v kraji, kde se v létě pravidelně každý týden promítá pod širým nebem, je malá obec Teplička. Letní kino tu vzniklo už v roce 1986. I tady ale počet diváků v poslední době klesá. Podle starosty je sem lákají už jen české filmy anebo takzvané trháky.