Vážky mají svůj ráj Na Plachtě u Hradce Králové

Hradec Králové - Na okraji Hradce Králové, jen v těsné blízkosti městské zástavby, leží přírodní památka. Láká profesionální i amatérské biology z celé země, jmenuje se Na Plachtě. A v čem je unikátní? Na poměrně malém místě tam lze najít velmi rozmanitou skladbu rostlin a zvířat. Jsou to především vážky, na žádném jiném místě v Česku s velkou pravděpodobností nežije tolik druhů vážek jako právě tady. Biologové dosud objevili Na Plachtě 107 zákonem chráněných druhů rostlin a živočichů, z toho je 19 evropsky významných.

Na bývalém vojenském cvičišti jsou vlhké louky i suchá vřesoviště, tůně, rybníky, rumiště i březový lesík. Zdejších necelých 40 hektarů pozemků se stalo domovem pro více než 2500 druhů živočichů a 800 druhů rostlin. Biologové neskrývají nadšení. „Ze zoologického hlediska je Plachta naprostým unikátem a Hradec Králové by na ni měl být hrdý stejně jako třeba na katedrálu Svatého Ducha,“ prohlásila Blanka Mikátová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Fotograf Zdeněk Audrlický je patriot: „Tady se toho vyskytuje tolik, že by člověk musel najezdit stovky kilometrů, než by našel to, co je tady pohromadě na pár hektarech. Jezdí sem filmovat a fotografovat lidé z celé republiky.“

Na žádném jiném místě v Česku s velkou pravděpodobností nežije tolik druhů vážek jako právě Na Plachtě. „V České republice žije 70 druhů vážek a na tomto místě jich je 50, tedy téměř dvě třetiny z celkového počtu,“ uvedl biolog Tomáš Kopecký.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Na Plachtě biologové dosud objevili 107 zákonem chráněných druhů rostlin a živočichů, z toho je 19 evropsky významných. Příkladem může být modrásek očkovaný nebo modrásek bahenní. V tůňkách zase lidé při troše štěstí najdou podivného korýše listonoha letního. „Tento druh klade vajíčka do suchého bahna a následně umírá. Vajíčka však dokáží přežít několik let vyschlá, a pokud se louže zaplní vodou, malí listonohové zase ožívají,“ vysvětlil Tomáš Kopecký.

Lokalita Na Plachtě je zkrátka učebnicí přírodopisu, přičemž poděkování za to patří hlavně armádě, které oblast léta sloužila jako cvičiště. Poslední roky však podle ochranářů přírodní památce příliš nesvědčí. „Město povolilo stavbu sídliště až na samou hranici přírodní památky,“ potvrdil biolog Kopecký. Mluvčí Magistrátu města Hradec Králové Václav Svoboda však brání rozhodnutí svého úřadu: „Současný systém ochrany nastavený městem a ministerstvem životního prostředí je podle nás dostatečný a není třeba vyhlašovat další území, která by zasáhla do záměrů soukromých stavebníků v blízkosti této lokality.“

Obě strany se však stoprocentně shodují v tom, že přírodní památku Na Plachtě stojí za to navštívit. Zájemci ji najdou na jihovýchodním okraji města nedaleko výpadovky na Brno.

Přírodní lokalita Placha v Hradci Králové
Zdroj: ČT24