Na zámku v Náměšti jsou k vidění unikátní varhany

Náměšť nad Oslavou  - Na zámku v Náměšti nad Oslavou blízko Třebíče mohou v těchto dnech návštěvníci vidět jedinečné varhany z roku 1745, které jsou jediným dochovaným nástrojem rakouského varhanáře Antona Preisingera. Budou zde vystaveny jen do té doby, dokud se neopraví nedaleká kaple, odkud varhany původně pocházejí. Hudební nástroj již prošel náročnou rekonstrukcí.

Unikát je dílem rakouského varhanního mistra. Ani v jeho zemi se však lidé nemohou pyšnit tak dochovaným nástrojem. „Je to jediný dochovaný nástroj Antona Preisingera. Jediný nástroj, který postavil na území dnešních Čech, tak je zde v Náměšti,“ podotkl kastelán zámku Marek Buš.

Nástroj byl v minulosti v kapli svaté Anny v prostorách špitálku v podzámčí, v osmdesátých letech jej ale vážně poškodili vandalové. Než se dostaly varhany do zámku, prošly rozsáhlou proměnou. „První, co bylo nutné udělat, bylo zjistit, co se dochovalo a kde co ještě leží, druhým úkolem bylo zjistit, jak to původně bylo, a nahradit to,“ řekl organolog Petr Koukal.

Reportáž Lenky Tiché (zdroj: ČT24)

Práci usnadnila varhanářům preciznost starých mistrů. V baroku byl totiž zvyk psát na píšťaly názvy tónů. Horší byla výroba ztracených píšťal. „Když vyráběli píšťaly, které chyběly, museli je vyrobit způsobem, který se užíval v době baroka,“ dodal Koukal. To se podařilo a knihovna tak ožila.

Unikátní varhany budou v knihovně náměšťského zámku k vidění po celou dobu rekonstrukce kaple, ta by měla trvat přibližně dva roky.