Lihovar v Trmicích kvůli zápachu prozatím končí

Trmice - Česká inspekce životního prostředí je proti pokračování výroby v průmyslovém lihovaru společnosti PLP v Trmicích. Tento týden mu končí zkušební provoz. Podle inspekce obtěžuje okolí silným zápachem a snahy o jeho odstranění byly nedostatečné. Společnost tak nesplnila podmínky integrovaného povolení, že technologie bude provozována bez obtěžujících pachových vlivů na obyvatelstvo. Poslední slovo bude sice mít trmický stavební úřad, ten ale jen těžko pomine stanovisko inspekce. Krach lihovaru přitom může ohrozit stovky pracovních míst.

Lidé si na zápach z lihovaru stěžují už od listopadu 2007, kdy tam byla zahájena výroba biolihu přimíchávaného do benzinu. Zkušební provoz proto musel lihovar přerušit a nainstalovat zařízení, které mělo zápach odstranit. Do nových technologií už majitelé investovali 85 milionů korun a zápach se prý snížil 50násobně. Pokud by prý navíc inspekce prodloužila zkušební provoz do října, jak prý slibovala, tak by zápach poklesl na požadovanou úroveň.    

Podle inspekce se sice zápach snížil, ale ne dostatečně. „I z vyhodnocení předloženého provozovatelem vyplývá, že přes všechna provedená opatření se dosud nepodařilo stabilizovat či vyladit technologický proces na původně předpokládaných parametrech. Z výše uvedeného je zřejmé, že stabilizace procesu výroby lihu v PLP je záležitostí dlouhodobou a bez odpovídající účinné jednotky likvidace zápachu by ještě delší dobu docházelo k nepříjemnému ovlivňování obyvatelstva zápachem,“ uvedla ve svém stanovisku vedoucí ústeckého inspektorátu ČIŽP Jana Moravcová.    

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Majitelé lihovaru ale vidí celý spor jinak, inspekce prý vystavila stopku nové továrně za 1,5 miliardy jen kvůli tomu, že podlehla nátlaku několika stěžovatelů, kteří nechtějí vidět změny k lepšímu. Odstávka výroby prý může znamenat konec továrny a propouštění, ohroženo je tak zhruba 1500 zaměstnanců. Podle místostarosty Trmic Kartela Hainze ale nejde jen o notorické stěžovatele.
 
Lihovar chce omezit zápach dalším opatřením, tzv. spalováním brýdových par. K tomu ale podle inspekce nemusí zůstat v provozu. Až bude lihovar připraven, může požádat o nové povolení ke zkušebnímu provozu.