Plošný postřik komárů na Třeboňsku posvětila i vláda

Třeboň - Vláda dnes schválila plošný postřik proti komárům v Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. O výjimku usilovalo město Třeboň, protože rozmnožený hmyz obtěžuje zejména turisty v kempech a tábořištích. Komáří přemnožení bude nutné řešit dlouhodobě a na velké ploše - jinak bude kalamita pokračovat i v následujících letech.

Vystoupíte z lodi a rázem na sobě máte 40 - 50 komárů, popisovala sjíždění Lužnice skupina cizinců. O postřik žádají skoro všichni - turisté, i třeba majitelé kempů a restaurací. Důvodem kalamity je hlavně typicky monzunové počasí. V Česku se nyní líhnou jak běžní komáři pisklaví, tak i takzvaní kalamitní komáři. Jejich vajíčka čekala na příhodný okamžik i několik let. Líhnou se hlavně na lukách, které jsou nyní vlhké a místy se podobají bažinám.

Na zásah čeká Třeboňsko jak na smilování

„My už jsme se v první vlně na jaře snažili hledat cesty, jak se komárů zbavit. Biologický postřik ale ničí jen larvy. Jakmile hmyz vyletí, nefunguje to,“ řekl starosta Třeboně Jan Váňa. Situaci pak ještě zhoršily záplavy, které přináší pro rojení komárů ideální podmínky.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Letos už se podle starosty podaří situaci pouze zmírnit, hlavní opatření chystá město jako prevenci před příští sezonou. „Poslední dva roky komáři nebyli, tak jsme si na to zase zvykli. Teď se znovu vyrojili, takže se dá předpokládat, že příští rok jich bude zase víc,“ dodal starosta.

Centrum města komáři příliš neobtěžují. Postřik by usnadnil hlavně život turistům v kempech a tábořištích u řeky, město ho plánuje například i na dětská hřiště. „Komáři ale uletí až deset kilometrů a ve větru 30. Chce to proto nějaké systematičtější řešení, abychom my tu nedělali opatření a oni sem přiletěli odjinud,“ podotkl Váňa.

Postřik vrtulníkem
Zdroj: ČT24