Úřednice v Litvínově mají pepřové spreje a policisty v záloze

Litvínov - Pepřové spreje i zařízení, které dokáže po stisknutí přivolat strážníky městské policie, mají nově k dispozici úřednice sociálního odboru v severočeském Litvínově. Některé z nich čeká i kurs sebeobrany. A to všechno proto, že jsou ze strany svých klientů čím dál častěji napadány, verbálně i fyzicky.

Úřednice už by se neměly svých klientů bát. Martina Bukovičová se už zhruba šest let snaží pomáhat lidem v nouzi. Naposledy byla v ohrožení, když se snažila jedné ženě najít náhradní ubytování. Té se to ale nelíbilo a nadávkami ji tváří v tvář zahrnul i její přítel. K fyzickému napadení scházel jen krok.

Také strážníci zasahují stále častěji. Mnoho klientů si podle úředníků neuvědomuje, že pokud chtějí dostat dávky v hmotné nouzi v plné výši, musí pro město odpracovat alespoň 20 hodin měsíčně. „V týdnu jsme řešili asi tři případy, kdy docházelo k nějakému verbálnímu napadání,“ potvrdil místostarosta Litvínova Martin Klika.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Radnice zatím těm nejpostiženějším úřednicím rozdala speciální slzotvorné spreje a vybavila je i bezpečnostním tlačítkem na přivolání městské policie. Ta bezpečí v úředních hodinách navíc hlídá rovnou na chodbách úřadu. Oslovená pracovnice úřadu, která chtěla zůstat v anonymitě, opatření vítá: „Máme větší pocit bezpečí, že můžeme reagovat, že nezůstáváme úplně napospas tomu klientovi.“ Městský úřad slibuje úředníkům, že pepřovými spreji a dalšími bezpečnostními pomůckami vybaví všechna riziková oddělení.