Romové nechtějí žít společně na jednom místě

Plzeň - Romové v Plzni sepsali petici, ve které se dožadují toho, aby nemuseli žít společně na jednom místě. Pod peticí je podepsáno sedmnáct Romů z domu v Resslově ulici, kteří už podle svých slov nechtějí žít ve špíně a nepořádku. Brání se sestěhovávání romských rodin do jedné lokality a požadují po Magistrátu jejich začlenění do bytů mezi ostatní obyvatele.

Autorem petice je Ladislav Geci, který protestuje proti tomu, aby plzeňská radnice stěhovala romské rodiny do jednoho místa. Tvrdí, že Romové nejsou schopni společně a důstojně bydlet. „Chtěl bych docílit toho, aby Romové nežili pohromadě, aby dostali byty zvlášť, aby žili i mezi ostatními lidmi,” říká autor petice Ladislav Geci.

Ladislav Geci je přesvědčen, že stěhováním Romů do jednoho místa vznikají sociální pasti, ze kterých už není úniku. Primátor Plzně Miroslav Kalous tvrdí, že kritickou situaci nemůže řešit město ale terénní pracovníci nebo charita.

Plzeň prodala většinu bytů do osobního vlastnictví a jen jejich malou část si ponechala jako sociální . „My prostě nemáme jaké byty jim nabídnout a je pravdou, že za stav těch bytů jsou mnohdy zodpovědní sami nájemníci,” dodává Miroslav Kalous.

Předseda plzeňské komise pro integraci etnických menšin Miroslav Zábranský ale namítá, že právě Magistrát může situaci řešit nejlépe. Navrhuje nabídnout Romům, kteří mají o začlenění zájem, byty se smlouvou na dobu určitou. Ti by se pak pod dohledem terénních pracovníků snadněji začlenili do společnosti.

Řešení problémů je velice složité a jednoduchý recept neznají žádná města v České republice.