V Chotíkově bojují proti spalovně referendem

Chotíkov (Plzeňsko) - V Chotíkově u Plzně lidem nahání hrůzu projekt velké spalovny, kterou by mělo zásobovat celé Plzeňsko. Zastupitelé nejdřív referendum odmítali, teď ho chtějí, ale v jiném termínu a s jinými otázkami, než slíbili občanům. Odpůrci spalovny chtějí postup radnice napadnout u soudu. Zastupitelé tvrdí, že problém není v obsahu referenda navrženého iniciativou ale ve formě. Otázky jsou podle radnice zavádějící, proto ho zamítli a hodlají vypsat vlastní, které bude pro zastupitelstvo buď závazné, nebo informativní.

Na rekultivované staré skládce u Chotíkova by chtěla Plzeňská teplárenská postavit spalovnu. Mezi místními lidmi je však mnoho odpůrců, kteří se bojí zplodin a kolon kamionů. „Místo je 500 metrů od Chotíkova na návětrné straně Plzně, to je asi největší problém,“ uvedl člen přípravného výboru referenda Zdeněk Kliment.

Občanská iniciativa proto sama připravila referendum. Získala dostatečný počet podpisů a předložila návrh zastupitelům, kteří už dříve plebiscit ke spalovně odmítli. Nyní změnili názor a referendum chtějí. „V okamžiku, kdy jsme podali návrh na konání místního referenda, zastupitelé revokovali svoje rozhodnutí z března a uspořádali svoje referendum,“ potvrdila Kateřina Moučková ze Sdružení Chotíkov. Chotíkovský zastupitel Václav Fryček se však svého úřadu zastává: „Chtěli udělat referendum, sehnali potřebné hlasy. Proto jsme se rozhodli, že se referendum konat bude.“ Starosta Vítězslav Blažek (nez.) doplnil: „Zastupitelstvo se rozhodlo vyhlásit vlastní referendum s jednoduchou otázkou a pro zastupitele bude závazné nebo bude informativní.“

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Problém je podle zastupitelů ne v obsahu referenda navrženého iniciativou ale ve formě. Otázky jsou podle radnice zavádějící, proto ho zamítli a vypíšou vlastní. „Důvodem byla určitá rozporuplnost obou otázek,“ vysvětlil starosta Blažek. Odpůrci spalovny s úpravami referenda nesouhlasí, jsou ale, jak říkají, rádi, že dosáhli alespoň nějakého plebiscitu.

O tom, jestli bude spalovna v Chotíkově nakonec stát, rozhodne referendum 4. září.

Skládka odpadu v Chotíkově na Plzeňsku
Zdroj: ČT24