Severní Čechy postrádají kardiochirurgii

Praha - Liberecký kraj chce otevřít oddělení kardiochirurgie v liberecké nemocnici. Ministerstvo zdravotnictví už ale jednou tuto žádost zamítlo. Podle nemocnice ovšem kraj takové oddělení potřebuje. Náklady na zřízení kardiochirurgie odhaduje kraj na osmdesát milionů korun, návratnost investice pak do jednoho či dvou let.

O kardiochirurgii se liberecká nemocnice snaží už několik let. Podle lékařů jsou severní Čechy jediným regionem v republice, kde takové oddělení dosud není. „Jedná se o všechny operace srdce, srdečních chlopní, srdečních tepen a velkých cév,” říká primář kardiologického oddělení nemocnice Liberec František Holm.

Pacienti z Libereckého kraje tak musí na operace srdce jezdit do Prahy. Ročně jde přitom podle nemocničních statistik o 700 až 800 lidí. „S tím jsou samozřejmě spojeny další nepříjemnosti pro klienta, například na kontroly pak musí jezdit zas jen do Prahy a podobně,” konstatuje radní Libereckého kraje Jaroslav Krutský, v jehož kompetenci je resort zdravotnictví. „Všechny tyhle transporty na operaci, z operace, na všechny případné ambulantní kontroly hradí zdravotní pojišťovny,” dodává primář Holm.

Podle Libereckého kraje je tak celý systém neekonomický. Před rokem ale ministerstvo zdravotnictví žádost o zřízení kardiochirurgie v Liberci zamítlo. Teď je ale podle jeho mluvčí Tomáše Cikrta situace příznivější. Nejdřív se prý ale musí vyřešit provoz kardiochirurgií v Praze, kde je hned pět center. „Považuji za logické snížit počet těchto pracovišť v Praze a přiblížit tyto pracoviště směrem ke klientele,” myslí si Krutský.

Liberecký kraj navíc počítá s tím, že by kardiochirurgie sloužila celému Euroregionu Nisa. Ani v obou sousedních zemích, tedy Německu a Polsku, totiž není v příhraniční oblasti žádné podobné oddělení. „Liberec je geografickým centrum Euroregionu Nisa, a s klesajícím významem státní hranice budou činnosti ve zdravotních službách navazovat do těch přirozených center,” říká hejtman Libereckého kraje Petr Skokan.