Hans Adam, kníže z Lichtenštejna, navštívil město svých předků

Brno - Vranov na Brněnsku dnes přivítal vzácnou návštěvu. Do míst působení svých předků se přijel podívat kníže z Lichtenštejna, Hans Adam. Obec dnes také poprvé získala svůj znak a prapor.

Rod Lichtenštejnů je s Vranovem spjatý po staletí. Zasloužil se například o vznik místního kláštera, který se každoročně stává cílem tisíců poutníků. Tím však odkaz rodu ve městě zdaleka nekončí – knížata stála podle starosty města Marka Juhy v podstatě u zrodu města: „Lichtenštejnové se velice zasloužili o rozvoj Vranova – postavili zde školu, postavili zde budovu číslo 10 - bývalý chudobinec, atd.. Takže tak jak je Vranov malý, tak může být nesmírně hrdý na to, že rod Lichtenštejnů tady má uložené své předky.”

Hans Adam z Lichtenštejna zavítal do rodinné hrobky. Na Vranov má prý milé vzpomínky. Město svých předků navštívil několikrát už před rokem 1989. „Je to samozřejmě velice důležité místo pro naši rodinu, protože jsou tady pochovaní naši předci. Jsme s tímto místem spojeni,” dodává kníže.

Obec dnes rodině Lichtenštejnů symbolicky věnovala náměstí u kostela. Na slavnostní bohoslužbu se přijely podívat stovky lidí z okolí. Kníže plánuje, že se do Vranova v nejbližších letech opět vrátí. Příští návštěva by ale neměla být tolik oficiální. Přijede pouze s rodinou za soukromými účely.