Policie obvinila účastníky rvačky mezi taxikáři a strážníky

Praha - Podle informací České televize policisté obvinili účastníky potyčky taxikářů a městských policistů, která se strhla před dvěma týdny na pražském Staroměstském náměstí. Tři lidé byli obviněni z útoku na veřejného činitele, hrozí jim až tříleté odnětí svobody. Taxikáři se poprali se strážníky kvůli blokování stanoviště, které jim magistrát zrušil.

Pražský magistrát 14. července na základě soudního rozhodnutí zrušil stanoviště firmy Sedop a nahradil je parkovacími místy pro invalidy. Podle firmy se však jednalo o protizákonné rozhodnutí. Dva dny nato jeden z taxikářů postavil svůj vůz na místo pro invalidy a odmítal odjet. Auto nakonec strážníci odtáhli, jejich zákrok ale vyústil ve fyzickou potyčku. Případ začala vyšetřovat policie, která vznesla obvinění proti jednomu taxikáři a dvěma členům ochranky.

Hlavní město dalo firmě Sedop výpověď už v srpnu 2005, důvodem bylo opakované porušování stanovených podmínek, mimo jiné předražování regulovaných cen jízdného. Jízdné bylo podle magistrátu předraženo až trojnásobně, protože firma účtovala cestujícím 99 korun za kilometr. Od té doby vedli taxikáři a magistrát tři soudní spory.

Právní zástupkyně taxikářů Klára Slámová označila krok magistrátu za protizákonný. Podle ní soud sice již ve dvou sporech rozhodl, ale třetí soudní spor pokračuje a platí předběžné opatření, které umožňuje taxislužbě místo využívat.