Na Frýdlantsku končí další firma, nezaměstnanost tu roste

Frýdlant - Zatím poslední firmou, která opouští Frýdlantsko, je Knorr Bremse. Stěhuje se z Hejnic do Liberce, a pokud by si místní zaměstnanci chtěli práci udržet, museli by denně dojíždět. Pracovníci firmy Steinel v Raspenavě nebo Slezan ve Frýdlantu ale takovou možnost ani nedostali. Podniky totiž skončily v těchto obcích definitivně.

Výrobce brzdových součástí je v Hejnicích největším zaměstnavatelem od roku 1991. Pracuje tady 250 lidí, což je téměř desetina obyvatel obce. Teď budou muset buď dojíždět, nebo o práci úplně přijdou. Cesta autobusem z Hejnic do Liberce přitom trvá hodinu. Navíc stojí dojíždění peníze a podle mnoha pracovníků se nevyplatí.

„Je to vzdálenější cesta a náklady jsou mnohem vyšší. Podle mých informací neuvažuje Knorr o zavedení firemní dopravy,“ řekl předseda krajské Asociace samostatmých odborů Milan Šubrt. Firma odchází údajně kvůli nevyhovující infrastruktuře, což potvrzuje také starosta Hejnic Jiří Horák (Nez.)

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Knorr Bremse není jediným podnikem, který v regionu končí. V dubnu propustil 150 zaměstnanců také frýdlantský Slezan a definitivně také končí v Raspenavě závod Steinell. Nárůst nezaměstnanosti se projeví na úřadu práce. „Počítáme, že zhruba 120 zaměstnanců se přijde zaregistrovat na úřad práce,“ uvedla ředitelka pracovního úřadu v Liberci Kateřina Sadílková.