Křivoklátsko – kraj spisovatele Oty Pavla

Křivoklátsko - Od roku 1978 je Křivoklátsko, někdy označované jako Královský hvozd, chráněnou krajinnou oblastí. Už ve středověku se tu totiž proháněli čeští panovníci na koních a bavili se lovem. Dnes jsou tyto lesní porosty jedinečné v celé střední Evropě. Kvůli téměř nedotčeným lesům, vzácným rostlinám a živočichům i překrásnému údolí řeky Berounky chce ministerstvo životního prostředí toto území vyhlásit národním parkem.

Vedoucí správy CHKO Křivoklátsko Petr Hůla informoval, že v oblasti se vyskytuje okolo 84 původních druhů dřevin, tedy stromů a keřů, a v nejrůznějších směsích. Kastelán hradu Křivoklát Luděk Frencl dodal, že už Václav IV. začal regulovat osídlení tak, aby zůstaly velké lesní celky nedotknuté osídlením poddaných.

Další unikum je řeka Berounka - ráj nejen pro vodáky. Její hluboce zaříznuté údolí vytváří teplejší mikroklima. V údolí přítoků řeky je naopak chladno, sluneční paprsky sem pronikají stěží. A tak tu dochází k teplotní inverzi, která je jednou z hlavních příčin druhové rozmanitosti. Žije tu na 1800 druhů cévnatých rostlin, což jsou 2 třetiny veškeré flóry České republiky, nebo například více než 700 druhů motýlů.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Petr Hůla konstatoval, že na Křivoklátsku žije také celá škála živočichů, které patří mezi seznamy ohrožených druhů. Mlok skvrnitý je typický představitel, z ptačí říše můžeme jmenovat čápa černého. Turisticky atraktivní jsou přírodní rezervace - např. Skryjská jezírka, kde se podle povídky Oty Pavla natáčel film Smrt krásných srnců. Nebo třeba Čertova skála - druhý největší útvar v republice vytvořený sopečnou činností před mnoha miliony let. Některé lávové balvany vystupují i z řeky Berounky.

Podle ministerstva životního prostředí je zdejší příroda natolik unikátní, že by si zasloužila nejvyšší stupeň ochrany. Křivoklátsko by se tak mohlo stát pátým národním parkem. To zpočátku vyvolalo u místních obavy hlavně z toho, že nebudou moct do lesa na houby nebo na dřevo. Správa oblasti i ministerstvo proto s obcemi jednají a ujišťují, že žádná další omezení nepřibudou. Naopak lidem, kteří v oblasti žijí, se umožní vstup i mimo označené cesty.

Značka národního parku by navíc mohla zvednout turistický ruch. Kdy přesně by na Křivoklátsku mohl národní park vzniknout, zatím není jasné. Optimistické odhady hovoří o roku 2010.