Na Šumavě mají v příštích letech vzniknout zvířecí infocentra

Srní (Klatovsko) - Několik návštěvnických center zaměřených vždy na jeden vybraný zvířecí druh by mělo v příštích letech vzniknout na území šumavského národního parku. Jeho správci plánují centra věnovaná rysům, vlkům, tetřevům a jelenům. Návštěvníci v nich získají nejen informace o způsobu života těchto živočichů, ale podle ředitele parku Františka Krejčího se dozvědí také o významu Šumavy jakožto jejich evropského útočiště.

Šumava je podle něj evropsky významným domovem řady zvířat - je například evropskou ptačí lokalitou s výskytem datlíka tříprstého či kosa horského, žijí tam vzácní rysi, tetřevi, vydry i běžnější druhy jako třeba jelen nebo srnec a vyskytují se tu vlci. „Proto je nutné často lidem vysvětlovat vysoký stupeň ochrany alespoň v tom národním parku, kde je pro ně to útočiště, kde mají právo na nerušený život a vývoj,“ míní Krejčí.

Právě v tom by měla pomoci plánovaná návštěvnická centra. Populárně naučnou formou mají nabídnout návštěvníkům všech věkových skupin vyprávění o výskytu, zvycích, způsobu života a ochraně zvířat. Kromě toho by měla centra poskytnout také odbornější literaturu či přednášky.

„Chtěli bychom mít u každého centra také výběh, který by se co nejvíce podobal přírodnímu výběhu,“ plánuje ředitel. Protože například plaché a hodně pohyblivé vlky by nemuseli návštěvníci vždy najít, měly by jim pohled na ně usnadnit záběry z vhodně umístěných kamer ve výběhu.

Správci parku zatím podle ředitele plánují centra „Vlk“ v Srní a „Jelen“ v Kvildě, v další etapě by měla vzniknout například centra zaměřená na rysa na Modravě a na vlka v Prášilech.