Karlovarská vysoká škola je v křížku s magistrátem, bude se muset stěhovat

Karlovy Vary - Následující akademický rok v budově soukromé vysoké školy v centru Karlových Varů je ohrožen. Mezi vedením školy a karlovarským magistrátem se vyhrotil spor, ve kterém město tvrdí, že škola nedodržela podmínky pronájmu, a proto by se měla z budovy vystěhovat. Bývalí zástupci školy to podle radnice odmítli, noví chtějí o problému jednat. Možnou dohodu připouští i město.

Zástupci magistrátu už podali k soudu žalobu, která má zajistit vyklizení pronajaté budovy. Podle právníků města vedení školy vážně porušilo podmínky pronájmu. „Podle uzavřené smlouvy o nájmu se nájemce zavázal, že předloží ve lhůtě do tří měsíců od účinnosti smlouvy projekt rekonstrukce té budovy, což se nestalo,“ uvedl právník magistrátu Tomáš Vodenka hlavní důvod sporu. Škola ovšem výpověď odmítla.

Podle náměstka primátora Varů Tomáše Hybnera (ČSSD) vedení školy dosud nemělo zájem s městem komunikovat. Právní zástupkyně vysoké školy nicméně v dopise pro Českou televizi uvedla, že obecně prospěšná společnost má nové vedení, které o tak závažném sporu nevědělo a chce co nejdříve se zástupci města jednat.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Z dopisu pro ČT:

„Situace nás nesmírně mrzí, a to zejména s ohledem na skutečnost, že musíme řešit takto nepříjemnou situaci několik dnů po převzetí projektu, do kterého se rozhodl klient vložit nemalé prostředky a který má být v budoucnu velmi intenzivně rozvíjen.“

Přestože rada města už smlouvu vysoké škole vypověděla, náměstek primátora je přesvědčen, že dohoda je stále ještě možná. „Je téměř jisté, že opět budeme usilovat o to, aby objekt na nábřeží Jana Palacha byl využit pro vysoké školství,“ potvrdil mluvčí magistrátu Jan Kopál. Město už prý ví i o náhradním partnerovi, který by vysokou školu v městské budově mohl provozovat.