Stavební úřad neprodloužil zkušební provoz trmickému lihovaru

Trmice - Stavební úřad v Trmicích nepovolil další zkušební provoz lihovaru PLP. Firma bude muset v pátek provozy, které mají problémy se zápachem, uzavřít. Společnost se proti rozhodnutí úřadu hodlá bránit. Lihovar také může požádat o nový zkušební provoz, pokud namontuje další zařízení na snížení zápachu. Uvažuje se například o spalování par z lihovaru v nedaleké teplárně.

Podle starostky Jany Oubrechtové se stavební úřad rozhodl zkušební provoz neprodloužit kvůli zamítavým stanoviskům různých dotčených orgánů. Minulý týden nesouhlasné stanovisko vydala například Česká inspekce životního prostředí. Inspektoři sice uznali, že se zápach po řadě opatření snížil, ale ne dostatečně. Domnívají se, že pokud by byl zkušební provoz povolen, obtěžoval by okolí ještě dlouhodobě. Lidé si na zápach z lihovaru stěžují již od jeho spuštění v listopadu 2007.

Ředitel lihovaru Pavel Nohava řekl, že všechna rozhodnutí, která bude moci, jejich společnost napadne. Podle něho neexistuje právní důvod, na jehož základě je možné jejich lihovar zavřít. Uznává, že lihovar zapáchá, ale podle něho nejde o zápach nebezpečný. „Nikde v českých zákonech není stanoven nějaký limit zápachu. Pokud zapácháme my, tak by bylo nutné v zemi zavřít všechny zemědělské podniky a kafilérie,“ uvedl.

Již minulý týden řekl, že lihovar splnil vše, co pro odstranění zápachu slíbil udělat, a zápach podle něho klesl o 98 procent. Poslední opatření prý byla nainstalována v uplynulých dnech, vše lihovar stálo kolem 100 milionů korun. „Potřebujeme je ale odzkoušet, proto žádáme o prodloužení zkušebního provozu,“ uvedl.

Nohava připustil, že v posledním měsíci mohli lidé lihovar cítit více, než bývá běžné. Tvrdí, že za to mohou výpadky elektřiny způsobené nepříznivým počasím, které poškodily provozy lihovaru a kvůli kterým nefungovala i některá zařízení na odstranění zápachu. Vše údajně odpovědným úřadům vysvětlil.

Lihovar v Trmicích
Zdroj: ČT24