Palírnám už začala sezóna

Mostkovice - Letošní počasí ovoci svědčí, jeho úroda má být nadprůměrná. Díky tomu se otevírají s předstihem také palírny a objednávky na výrobu pálenky přijímají na několik měsíců dopředu. Na pilno má ale také celní správa, která palírny kontroluje. Pálenice totiž jejich důslednou kontrolou před sezónou projít musí. Jen na Prostějovsku celníci kontrolují na osmnáct palíren. Najít hříšníka v řadách provozovatelů palíren se však celníkům podaří málokdy, protože zákon porušují především zákazníci.

Letošní počasí přálo hlavně třešním a meruňkám, ze kterých mají lidé už nyní připravený kvas k pálení. Díky tomu spustila s předstihem provoz také palírna v Mostkovicích na Prostějovsku. „Otevřeli jsme o něco dřív, protože zákazníci nakládali velmi brzo. A je dost teplo, a proto se celý proces urychlil,“ uvedl majitel pálenice Lubomír Pán. Podle klientů toho lze zpracovat dost, nejraději sbírají švestky, meruňky i třešně. „Vzhledem k tomu, že letos se vyvinula úroda velmi příznivě a zákazníci toho boudou mít hojnost, sezóna se oproti loňsku výrazně polepší. Začne se třešněmi, meruňkami a budeme pokračovat švestkami,“ dodal Pán.

Palírny před sezónou musí projít také důslednou kontrolou celní správy, jen na Prostějovsku celníci kontrolují na osmnáct palíren. „Začne se verifikací celého zařízení, to obnáší kontrolu, pročištění celého potrubí, případné přeplombování, naplnění měřidla a celková příprava zařízení k provozu,“ prohlásil npor. Valerij Ivanko z Celní správy Prostějov. Najít hříšníka v řadách provozovatelů palíren se však podaří celníkům málokdy. Zákon porušují většinou sami zákazníci. „V poslední době dochází především k překročení zákonem stanoveného limitu 30 litrů,“ potvrdil Ivanko.

Reportáž Zuzany Glacové (zdroj: ČT24)

Pálenice budou pracovat téměř nepřetržitě až do konce dubna.

Slivovice
Zdroj: ČT24