Břežany zachraňují kraji alej, dotaci ale nedostanou

Praha - Panenské Břežany letos marně žádaly od Středočeského kraje dotaci na postřik stromů napadených klíněnkou jírovcovou. I když jsou kaštany majetkem kraje, obec musela proti škůdci zasáhnout sama, stromy zachránit a jejich ošetření zaplatila ze svého. Podle starosty obce je důvodem politická nenávist, kterou k jeho osobě cítí hejtman kraje David Rath.

Zámecký park v Panenských Břežanech lemuje 130 kaštanů, které jsou napadené larvami klíněnky korovcové vyžírající listy stromu. Škůdce se nikdy nepodaří zlikvidovat úplně, pokud by však nedošlo k chemickému ošetření stromů, mohly by je klíněnky celé zlikvidovat. Takový strom má pak jen malou šanci přežít zimní mrazy.

Starosta o dotaci:

„Při volbě hejtmana pana Ratha jsem jednoznačně vystoupil proti němu a on se samozřejmě mstí.“

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Kraj problém s klíněnkou neřešil, a tak 50 dobrovolníků z obce vyhrabalo listí, chemický postřik provedl starosta. Dotaci 30 tisíc korun na postřikovač a chemickou látku ale kraj nepřidělil. Podle starosty z politických důvodů - jde totiž už o třetí dotaci, kterou kraj obci zamítl. „Při volbě hejtmana pana Ratha jsem jednoznačně vystoupil proti němu a on se samozřejmě mstí,“ uvedl starosta Panenských Břežan Libor Holík (nezávislý).

Kraj však zpolitizování nebo pomstu odmítá - žádost prý nesplnila všechny podmínky. Například chyběl doklad o výběrovém řízení podle zákona o veřejných zakázkách. Podle mluvčí kraje Markéty Kubíčkové také obec porušila zásady fondu tím, že si podala žádost až po provedení prací.

To ale starosta Holík odmítá - doklad o výběrovém řízení byl podle něj zbytečný, obec firmu nenajímala a koupila jen materiál. Žádost podali v termínu a druhá fáze postřiku proběhla až pak. „Dotace na škůdce se žádá na jaře a v zásadě v době, kdy ten postřik má být dávno proveden,“ upozorňuje navíc starosta. Vedení kraje nakonec přiznalo, že starost o krajské kaštany by neměla řešit obec. Příští rok by tak už chemický postřik měl zařídit právě krajský úřad.