V Čachnově vzniká petice proti plynu

Čachnov (Svitavsko) - Část lidí z Čachnova na Svitavsku se dostala do sporu se společností Pronto Gas, firma má v plánu postavit vedle tamního nádraží velké zásobníky s plynem. Lidi se ale obávají nejen o životní prostředí, ale taky o zdraví a životy. Dokonce už vznikla petice, kterou chtějí stavbě zásobníků zabránit. Firma se však brání, že postupovala v souladu z nejnovějšími normami, platnými zákony a předpisy. Zařízení je podle ní bezpečné, podmínky stanovené zákonem splňuje, a proto na výstavbě skladu trvá. Zahájit by ji chtěla již na podzim.

Na bývalém překladišti dřeva by mohly už příští rok stát obrovské zásobníky na více než 200 krychlových metrů plynu. Výstavbu plánuje společnost Pronto Gas, starosta obce Krouna, pod kterou Čachnov spadá, Pavel Ondra (nestr.) projekt podporuje: „Nabídka 26 pracovních míst, které firma Pronto Gas nabízí, je velice silný argument.“

Ovšem celý záměr má jeden háček, někteří lidé z Čachnova, se stavbou nesouhlasí. Mají strach o svoji bezpečnost. Paní Jindřiška Sáblíková, která bydlí jen několik desítek metrů od místa, kde by zásobníky na plyn měly stát, s výstavbou nesouhlasí zásadně. Má strach o život, o svoje děti, o okolí a životní prostor.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Společnost Pronto Gas ovšem tvrdí, že riziko havárie je minimální, navíc by prý stavba splňovala ta nejpřísnější bezpečnostní opatření. „Firma postupovala v souladu z nejnovějšími normami, platnými zákony a předpisy. Zařízení je bezpečné,“ prohlásil jednatel společnosti Pronto Gas Pavel Kupecký. Paní Sáblíková však trvá na svém: „Když to bouchne, skončí nám to v kuchyni.“ Podle Pavla Kupeckého však Pronto Gas na výstavbě skladu trvá. Podle ní splňuje podmínky stanovené zákonem.

Zatímco Pronto Gas věří, že stavbu zahájí už na podzim, největší odpůrkyně projektu, paní Sáblíková už sepsala petici. Stavbě prý zabrání za každou cenu.

Plynovod
Zdroj: ČT24