Na jihu Čech vzniká umělá líheň ryb

Vodňany - Jihočeští vědci chtějí z candáta a okouna vytvořit konkurenci pro kapra, mnohé strávníky totiž odrazuje tučné kapří maso. Na candátovi nebo okounovi si ale pochutnávají většinou jen sportovní rybáři, v obchodech se moc sehnat nedají. Vědci ale tvrdí, že přišli na to, jak tyto dravé ryby s malým množstvím kostí chovat ve velkém. Systém je nákladný, výzkum trval pět let a výsledky se teď snaží dostat vědci do praxe. Za úspěch budou vědci považovat, když se do pěti let zvýší spotřeba těchto ryb na stovky tun.

Výsledkem pomyslného souboje candát a okoun versus kapr bude to, že spotřeba sladkovodních ryb v Česku poroste. Takový je cíl projektu vodňanských vědců. Přišli na metodu, jak zrychlit růst dravých druhů ryb při minimálních ztrátách. „Plůdek učíme přijímat umělé krmivo a žít ve vyšších hustotách, než jaká je normálně v rybnících,“ vysvětlil Tomáš Policar z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Vodňany.

Do tzv. necirkulačního systému s bazénky umístí výzkumníci dvouměsíční plůdek vylovený z rybníka. Během deseti měsíců, tedy o téměř dva roky dříve než je obvyklé, v kádích dorostou tržní ryby. „To jsou ryby starší jednoho roku,“ prohlásil Martin Bláha z vodňanského vědeckého pracoviště. Takový chov navíc neovlivňuje počasí, farmy tak mohou okouny dodávat na trh celoročně. Maso je podle vědců téměř stejně kvalitní jako u ryb chycených na udici. „Kvalita je srovnatelná, rozdíl mezi nimi v podstatě není,“ potvrdil výzkumník Jan Kouřil.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Výzkum trval pět let, výsledky se nyní snaží dostat vědci do praxe. Systém je podle nich nákladný, někteří rybáři ho ale už začali testovat a zaměřili se právě na okouny a candáty. „Po dvou měsících máme velice dobré přírůstky,“ konstatoval majitel rybochovné stanice Jaroslav Švarc.

V Česku rybáři ročně vyloví kolem 20 tisíc tun kaprů, candátů jen 42 tun a okounů 20 tun. Jihočeští vědci budou považovat za úspěch, když se do 5 let zvýší spotřeba těchto ryb na stovky tun.

Rybář
Zdroj: ČT24