Vodňany - Jihočeští vědci chtějí z candáta a okouna vytvořit konkurenci pro kapra, mnohé strávníky totiž odrazuje tučné kapří maso. Na candátovi nebo okounovi si ale pochutnávají většinou jen sportovní rybáři, v obchodech se moc sehnat nedají. Vědci ale tvrdí, že přišli na to, jak tyto dravé ryby s malým množstvím kostí chovat ve velkém. Systém je nákladný, výzkum trval pět let a výsledky se teď snaží dostat vědci do praxe. Za úspěch budou vědci považovat, když se do pěti let zvýší spotřeba těchto ryb na stovky tun.
Na jihu Čech vzniká umělá líheň ryb
Výsledkem pomyslného souboje candát a okoun versus kapr bude to, že spotřeba sladkovodních ryb v Česku poroste. Takový je cíl projektu vodňanských vědců. Přišli na metodu, jak zrychlit růst dravých druhů ryb při minimálních ztrátách. „Plůdek učíme přijímat umělé krmivo a žít ve vyšších hustotách, než jaká je normálně v rybnících,“ vysvětlil Tomáš Policar z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Vodňany.
Do tzv. necirkulačního systému s bazénky umístí výzkumníci dvouměsíční plůdek vylovený z rybníka. Během deseti měsíců, tedy o téměř dva roky dříve než je obvyklé, v kádích dorostou tržní ryby. „To jsou ryby starší jednoho roku,“ prohlásil Martin Bláha z vodňanského vědeckého pracoviště. Takový chov navíc neovlivňuje počasí, farmy tak mohou okouny dodávat na trh celoročně. Maso je podle vědců téměř stejně kvalitní jako u ryb chycených na udici. „Kvalita je srovnatelná, rozdíl mezi nimi v podstatě není,“ potvrdil výzkumník Jan Kouřil.
Výzkum trval pět let, výsledky se nyní snaží dostat vědci do praxe. Systém je podle nich nákladný, někteří rybáři ho ale už začali testovat a zaměřili se právě na okouny a candáty. „Po dvou měsících máme velice dobré přírůstky,“ konstatoval majitel rybochovné stanice Jaroslav Švarc.
V Česku rybáři ročně vyloví kolem 20 tisíc tun kaprů, candátů jen 42 tun a okounů 20 tun. Jihočeští vědci budou považovat za úspěch, když se do 5 let zvýší spotřeba těchto ryb na stovky tun.