Karlovarští podnikatelé přišli vleklou rekonstrukcí ulice o miliony

Karlovy Vary - Majitelé barů a restaurací v Sokolovské ulici v Karlových Varech prodělali až milionové částky, když byly jejich podniky kvůli rekonstrukci komunikace téměř půl roku nedostupné. Podnikatelé na Sokolovské ulici chválí celkovou opravu desítky let zanedbávané čtvrti, podle většiny z nich ale trvala příliš dlouho. Magistrát do staveb investoval 120 milionů korun, odškodnění za komplikace pro místní podnikatele rozhodně nechystá.

Někteří z místních obchodníků neměli zisk žádný, někteří se ocitli v minusu a museli si prostředky k přežití půjčit. Zástupce společnosti, která čtvrť opravovala, vysvětluje, že nebylo možné práce urychlit. Pod silnicí vedly k domům stovky metrů starých kabelů a potrubí, které už neodpovídaly bezpečnostním normám.

„Všechno se samozřejmě měnilo, vedení plynu, vody, elektřiny. Veřejné osvětlení je úplně nové, a v tom je vždycky ta největší náročnost,“ konstatoval ředitel stavební firmy Jaromír Pešek. Zástupci magistrátu uznávají, že roční oprava podnikatele omezila. Město je ale odškodnit nemůže. Náměstek primátora Karlových Varů Tomáš Hybner řekl pro ČT, že z rozpočtu peníze určitě dát nelze, protože jde o opravu vnitřní infrastruktury města, navíc dlouhodobě plánovanou.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Magistrát podnikatelům nabídl bezplatnou inzerci v radničních listech, ale oslovení podnikatelé o ni příliš nestojí. Chtějí, aby magistrát přehodnotil dopravní situaci na opravené třídě, kde mají řidiči se zásobováním problémy s parkováním.