Pražský lid defenestroval novoměstské zpupné konšely

Praha - Přesně 590 let uplynulo od první pražské defenestrace. Při této příležitosti připravila městská část Praha 2 její premiérovou rekonstrukci. V roce 1419 rozvášněný dav v čele s husitským kazatelem Janem Želivským vyhodil konšely z oken Novoměstské radnice. Dnes večer sice z oken padali jen zkušení kaskadéři, přesto se stovky lidí přišly na neobvyklou událost podívat.

Na bývalém Dobytčím trhu vyrostlo během odpoledne historické tržiště, dobová hudba navozuje tu pravou středověkou atmosféru. Po sedmé hodině se daly historické scény do pohybu, aby připomněly důležitou událost, kdy před 590 lety Jan Želivský přednesl v kostele Panny Marie Sněžné plamenný projev, po kterém se dav vydal k Novoměstské radnici.

Lidé žádali radní, aby propustili všechny vězně, kteří byli zatčeni za přijímání pod obojí, tedy hostie i vína. Konšelé se ale nechtěli podvolit, a tak procesí vniklo na radnici a dvanáct mužů včetně purkmistra a rychtářových pacholků vyhazují z oken a všechny bez milosti povraždí. Třináctého muže, kterého najdou schovaného pod stolem v kuchyni, zamordují na místě. Čtyři lidé pád z okna přežili, ale byli na místě ubiti.

Vstup Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Kaskadéři předvedli salta ze sedmi metrů

Dnes ovšem z oken padali z výšky sedmi metrů zkušení kaskadéři podobně jako tehdy konšelé. Rozdíl byl v tom, že to nebude na špičky kopí rozzuřeného davu, jako tomu bylo v 15. století, ale na žíněnky. Muži pod vlajkami s kalichem vyzbrojeni meči a kušemi po krátké potyčce nejprve dobyli budovu radnice. 

Po chvíli efektním saltem vyletěl z okna v prvním patře ve výši několik metrů do vzduchu muž představujícího někdejšího novoměstského purkmistra Jana Podivínského, aby přistál na hromadu sena podloženou vysokou speciální matrací. „Ještě jeden,“ skandoval dav pod okny; pády s přemetem jim předvedli další dva kaskadéři. Přihlížející jejich výkony odměnili hlasitým rykem a potleskem.