Vůně dřeva doprovází tavení skla a jeho tvarování

Deštné v Orlických horách - Unikátní postup tavení skla dřevem předvedou zájemcům skláři v Deštném v Orlických horách na Rychnovsku. Akce, která se uskuteční od 31. července do 2. srpna, se letos koná již poosmnácté. Jedinečnost tradiční technologie při zpracovávání skla každý rok láká stovky lidí. Kromě tavení skla návštěvníci uvidí i jeho další zpracování, jako například broušení nebo rytí.

„Tavení skla nabídne lidem pozoruhodnou podívanou v podobě rozžhavené sklářské pece, díky níž sklářští mistři mohou tvarovat sklo. K vidění budou také další řemesla spojená se sklem, například broušení a leptání nebo podmalby na skle,“ řekl ředitel muzea v Deštném Bohumír Dragoun.

Tavení skla dřevem se v Orlických horách rozvíjelo minimálně čtyři sta let. Sklárny tady v minulosti fungovaly v řadě obcí. Ta poslední zanikla v roce 1910. Sklářské řemeslo se ale do hor alespoň pravidelně vrací - každý rok na několik letních dnů.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

„Je to jedinečná evropská záležitost, protože dřevem se již netaví. Naposledy to dělal snad pan Beránek ve Škrdlovicích v roce 1941,“ upozornil na originalitu akce její zakladatel Václav Šplíchal. „Tak, jak to předvádíme dnes, postup výroby i zpracování, tak se to dělalo například ve 14. nebo i 15. století,“ doplnil sklář Roman Šauer.

Ačkoli skláři první skleněné výrobky začali tvořit během pátečního odpoledne, pec museli organizátoři začít roztápět již ve středu. „Zpočátku se musí přikládat pomalu, aby pec nepopraskala, ale naplno se začalo topit až během pátečního rána. Teplota stoupá postupně,“ řekl Dragoun. Poté co pec dosáhne teploty kolem až 1300 stupňů Celsia, je nutné teplotu držet až do sobotního večera, kdy skláři s prací skončí. Na neděli je připravena dražba výrobků, výtěžek získá muzeum na svůj rozvoj.

Dnes již běžně neužívaný technologický postup tavení skla dřevem má v Orlických horách čtyřsetletou tradici. Konec technologie přinesla do horských skláren tavba skla účinnějším plynem a uhlím. Replika středověké sklářské pece, stojící pod širým nebem nedaleko muzea, je čtyři metry dlouhá, metr široká a včetně komína pět metrů vysoká.

  • Svátky skla - pozvánka zdroj: Deštné http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1021/102049.jpg
  • Svátky skla autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1021/102058.jpg
  • Svátky skla autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1021/102057.jpg