Hrnčířský swing již pošestnácté

Nový Drahov - V Novém Drahově u Chebu se koná již 16. ročník festivalu Hrnčířský swing. Koncerty jsou tradičně tři. Na svém statku je pořádá výrobce umělecké keramiky Ivan Egon Werner. Je to vzpomínka na jeho bratra, jazzového muzikanta. Koncerty na hrnčířském statku mají skvělou atmosféru. Podstatnou část publika, které evidentně rozumí jazzu, tvoří skalní účastníci. Jsou tu lidé, kteří nevynechali ani jediný ročník a dost možná ani jediný koncert.

Hrnčířský swing má své rituály. Vstupné je dobrovolné. Účastník si může koupit kalíšek z rukodělné dílny. Do něj se potom rozlévá celý večer zadarmo víno, přivezené z jižní Moravy. A další rituál - keramik a pořadatel Ivan Egon Werner zve jenom kapely, které mají ve svém repertoáru kultovní skladbu festivalu. Jde o kompozici slavného jazzmana Duka Ellingtona Mood Indigo.

Na statek se naučila jezdit špička českého jazzu. Například Revival Swing Band, Memory Jazz Band, hrál tu i Láďa Kerndl anebo Ladislav Gerendáš. Příští pátek na statku vystoupí vynikající jazzová zpěvačka Petra Ernyei a představí se i slovenský houslista Stano Palúch.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)