Spor ČEZu a jeho zaměstnanců o prodeji bytů na Klášterecku končí

Ústecko - Elektrárenská společnost ČEZ prodá dva tisíce bytů v Kadani, Klášterci nad Ohří a Jirkově jejich nájemníkům za cenu 1 183 korun za metr čtvereční. Dohoda o prodeji bytů ukončila vleklý spor mezi společností a jejími dlouholetými zaměstnanci. Ti se obávali, že je ČEZ chce obejít a byty prodá tomu, kdo dá nejvíce.

Zástupce nájemníků Václav Kucharský pozitivně hovořil o celkové částce 75 až 100 tisíc za jeden byt. Zástupci nájemníků jsou přesvědčeni, že si slušnou prodejní cenu vybojovali. Lidé z Čezu oponují. O tržní ceně bytů mluvili, protože za jinou cenu je jako akciová společnost ani prodávat nemohou. Na nájemnících ale vydělávat nechtěli.

Jan Kalina, generální ředitel Správy majetku ČEZu, říká, že šlo o nepochopení rozdílu mezi tržní cenou a cenou bytů s nájemníky. ČEZ nakonec byty za tržní cenu prodal, ale s podmínkou, že je jejich kupec musí nejdříve nabídnout nájemníkům, v podstatě za cenu, za kterou je získal.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Model prodeje, který by byl přijatelný pro nájemníky i akcionáře, hledali v ČEZu dlouho. Teď ho ale mohou využít i v jiných krajích. Šanci získat podobně levný byt od elektrárenské společnosti by teď měli dostat i lidé ve Štěchovicích, Solenici nebo Vraném nad Vltavou.