Řežabinec je ornitologický ráj

Putim - Na poměrně malém místě jen několik kilometrů od jihočeské Putimi najdete 166 druhů ptáků, vzácné rostliny a prakticky celé spektrum u nás žijících obojživelníků. Jedná se o nejstarší českou ptačí rezervaci a národní přírodní památku Řežabinecké tůně. V současné době se tady můžete nechat poštípat nejen běžnými komáry, ale s trochou štěstí i jejich mimořádně vzácnými bratranci. Více než stohektarový rybník je už od roku 1949 státní přírodní rezervací.

Když zvíkovský hradní pán Kryštof ze Švamberka nechal počátkem 16. století vybudovat rybník Řežabinec, docela určitě nemohl tušit, že položil základy něčeho, co vědci nyní pokládají za téměř botanický, entomologický a hlavně ornitologický ráj. V posledních padesáti letech se tady zvlášť v létě průběžně střídají a potkávají odborníci i nadšení amatéři. „Řežabinec je velice důležitá rezervace, je to významná ptačí oblast,“ prohlásil ornitolog Jaromír Vozábal. Zoolog Jiří Šebestián z Prácheňského muzea v Písku doplnil: „Sjíždí se sem množství odborníků, aby zde zkoumali entomologii.“

Amazonská džungle na jihu Čech

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Více než stohektarový rybník se stal státní přírodní rezervací už v roce 1949. Rozlehlá, poměrně mělká a přísně chráněná vodní plocha je ideální zastávkou pro stěhovavé ptáky. Nádrž navíc částečně zarostla rákosím, takže poskytuje i úkryt a zdroj obživy pro obrovské množství živočichů. V 80. letech minulého století se součástí státní, dnes národní rezervace staly i mokřady a tůně na východním okraji rybníka, podle návštěvníků připomínají amazonskou džungli přenesenou do mírného pásma střední Evropy. Lze tady najít většinu obojživelníků žijících v České republice i unikátní, i když krvežíznivý hmyz. „Objevili se tady vzácní komáři. Některé druhy byly dokonce prokázány v Česku jenom tady,“ potvrdil zoolog Šebestián.

Ptáky tady odborníci systematicky sledují 40 let, zaznamenali jich 166 druhů, včetně těch velmi vzácných. „Většina je skrytá v rákosí. Teď se tady zdržuje třeba červená volavka, občas sem zaletí orlovec a docela běžný je tady orel mořský,“ uvedl Jiří Šebestián. Řežabinec nyní patří státu a jde o velmi přísně chráněnou rezervaci. „My ji tady bereme jako takový malý místní národní parčík,“ poznamenal starosta blízkých Ražic Jaroslav Němejc (nez.).

Ranní vstávání s repelentem

Většina ornitology využívaných míst je volně přístupná a lidé se mohou přijít podívat i na odchytové akce. Věc má jen dva drobné háčky: odborníci sítě kontrolují už před šestou ráno a sami doporučují před výpravou do tůní se zvlášť letos postříkat repelentem proti komárům. „Moc často bych takhle brzo vstávat nechtěla. Má to však svoji poetiku, je to zajímavá práce,“ přiznala Renata Bláhová, která se zúčastnila kroužkování. Také Ondřej Randejsek nemá pro vstávání příliš pochopení: „V 6 hodin ráno a komáři jsou takoví dotěrní. Ale potom je to super.“

Běžní lidé mohou zblízka pozorovat práci ornitologů při každoroční rozsáhlé monitorovací akci Acrosephalus. Na zajímavé ptáky tady ale podle nich narazí kdykoliv. „Připadá mi naprosto úžasné, kolik je tady možné vidět ptáků, které člověk jinde nevídá,“ podotkl ornitolog Martin Bláha.

Tou úplně nejlepší dobou pro návštěvu Řežabineckých tůní je podle odborníků pro laiky jarní a podzimní tah ptáků, což je duben a květen a konec září a říjen.

Rybník Řežabinec je botanický, entomologický a hlavně ornitologický ráj.
Zdroj: ČT24