V Praze je o několik bulharských kapsářek méně

Praha - Kriminalisté v centru Prahy chytili pětičlenný gang bulharských kapsářek, které se zaměřovaly především na turisty. V hlavním městě se každoročně stane až 50 procent všech kapesních krádeží v rámci celé republiky. Odhalení kapsářství není jednoduché, policie musí totiž pachatele chytit přímo při činu. Gang Bulharek se pohyboval hlavně v centru Prahy, na Malé straně, v Pařížské ulici nebo u Karlova mostu. Příliš velkou šanci poznat kapsáře lidé nemají, většinou jsou rychlí, nenápadní a pracují ve skupinách.

Skupina pěti žen se pohybovala u Kaprovy a Křížovnické ulice v Praze, vyhlédly si starší turistku z Německa a z batohu jí vytáhly tašku s kosmetikou. Zachytil je ale policejní kamerový systém a na místě je hned zadrželi policisté. „Skupinku žen jsme sledovali asi 4 měsíce, využívali jsme hlavně kamerového systému. Jejich organizovanost spočívala v tom, že se velice dobře hlídaly a my jsme se k nim nemohli dostatečně přiblížit,“ prohlásila vedoucí oddělení kapesních krádeží OŘ MP Praha 1 Štěpánka Tupá. Odhalení kapsářství není jednoduché, policie musí totiž pachatele chytit přímo při činu. Gang Bulharek se pohyboval hlavně v centru Prahy, na Malé straně, v Pařížské ulici nebo u Karlova mostu.

Pokud se pěti kapsářkám podaří prokázat trestný čin krádeže, hrozí jim až osm let vězení. „Jen za loňský rok zaznamenala policie na 9 200 takových případů, škoda dosáhla výše téměř 55 milionů korun,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Miklíková. Vyřešit se ale podařilo jen 180 případů, přes 40 procent z nich mají na svědomí cizinci. Kapsáře navíc lidé nemají šanci poznat, většinou jsou rychlí, nenápadní a pracují ve skupinách.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Způsob, jak se okradení vyhnout, je podle policie jednoduchý: lidé by si měli hlavně pečlivě hlídat své osobní věci.